- Start
- / Omsorg & hjälp
- / Beroende och missbruk
- / Alkohol- och drogguiden
- / Vattenanalyser granskar narkotikaanvändandet
Vattenanalyser granskar narkotikaanvändandet
När en person använder narkotika passerar det genom kroppen och hamnar i avloppsvattnet efter toalettbesök.
I Karlskoga kommun används en metod där analyser görs på orenat avloppsvatten för att granska narkotikaanvändandet. Metoden är internationellt accepterad och har använts systematiskt på flera håll i landet.
Under 2020 och 2021 skedde vattenmätningarna vid fem tillfällen under året. Från 2022 utökades det till sex tillfällen. Avloppsvattnet analyseras genom att beräkna koncentrationen av metaboliter av preparaten amfetamin, metamfetamin, MDMA, cannabis, kokain, tramadol och nikotin. Provsvaren ger information om omfattningen av hela kommunens invånares användning av olika typer av narkotika och om vilka preparat som används. Genom mätningarna går det inte att veta vem som använder narkotika eller hur mycket narkotika en person använder men över tid kan vi se ökningar eller minskningar av förekomsten i Karslskoga av de droger som mäts.
Utvecklingsarbetet drivs av Västra länsdelen mot droger i samverkan med reningsverket i Karlskoga. Kunskap om förekomsten av narkotika är en förutsättning för att bedriva ett effektivt förebyggande arbete. Analysresultaten från avloppsvattnet tillsammans med resultat från drogvaneundersökningar, samt annan statistik och kunskap fungerar som underlag för det fortsatta strategiska drogförebyggande arbetet i kommunerna.
Cannabis
Cannabis är den vanligaste typen av narkotika i Sverige. Resultaten av vattenprovsmätningarna visar att ungefär 3% av invånarna i Karlskoga använt cannabis och nivån har varit ungefär likadan sedan första mätningen, med några upp- och nedgångar. Mätningarna visar också att cannabis är en drog som används jämnt fördelat över året, inte enbart i samband med fest. Resultaten från vattenprovsmätningarna stämmer överens med resultat från regionens folkhälsoundersökning Liv och hälsa där det framgår att bland ungdomar i Karlskoga uppger 4% att de någon gång använt cannabis och bland vuxna uppger 7% att de någon gång använt cannabis.
Kokain
Förekomsten av kokain varierar mycket mellan mättillfällena. De högsta topparna förekommer i samband med helger eller fest och på vardagar är förekomsten låg. Det stämmer överens med att kokain är vanligast förknippat med att använda vid fest. Vattenprovsresultaten visar att vid de hösta topparna är det knappt en halv procent som använt kokain. I Karlskoga är det ovanligt att unga använt annan narkotika än cannabis, vilket också är ovanligt. Enligt Liv och hälsa ung uppger 3% att de provat annan narkotika än cannabis en eller flera gånger.
Nikotin
Sedan hösten 2021 mäts nikotin i avloppsvattnet och nivåerna är jämna över tid fram till mätningarna 2023, då en viss minskning skett mellan 2023 och 2024. Det stämmer inte överens med Liv och hälsa ung där det framgår att rökning och snusning ökat bland unga sedan 2020. Andelen unga dagligsnusare i Karlskoga uppgår till 12% och dagligrökare uppgår till 4% (både cigaretter och e-cigaretter/vape). I samma undersökning bland unga framgår att 32% röker varje dag eller någon gång har provat e-cigarett/vape. Bland den vuxna befolkningen i Karlskoga syns också en ökning av snusare men kring rökning syns blandade resultat. Andelen vuxna som snusar varje dag uppgår till 16% och andelen dagligrökare uppgår till 7%.
Bakgrund
Under sommaren 2020 påbörjade Karlskoga och Degerfors ett utvecklingsarbete som innebar en utökning av narkotikakartläggning. Det sker via en metod där analyser görs på orenat avloppsvatten.
För att få en uppfattning om vilka narkotikaklassade preparat och hur stora mängder som används av människor i Karlskoga och Degerfors kommuner har vattenanalyserna gjort sedan juni 2020. Från 2022 sker också ett samarbete med Länsstyrelsen för att jämföra mellan andra kommuner i Örebro län.