Till Karlskogas startsida

Lustgas

Användningen av lustgas med syftet att bli berusad ökar. Det är viktigt att känna till riskerna med användningen av lustgas och att riskerna ökar om lustgas används tillsammans med alkohol eller andra droger.

Vad är lustgas?

Lustgas är ett läkemedel som används inom sjukvården och tandvården för smärtlindring. I sjukvården används lustgas som är utblandad med syrgas och det finns utbildad personal som vet hur lustgasen ska användas.

Den lustgas somanvänds utanför sjukvården och andas in i berusningssyfte är koncentrerad lustgas och det är viktigt att känna till riskerna med användningen.

Lustgas blir vanligare

Polisen i Karlskoga ser en ökad användning av lustgas med syftet att bli berusad. Lustgas är inte narkotikaklassat och säljs i gastuber eller färdigfyllda ballonger. Det säljs både till ungdomar och utanför krogar. Att använda lustgas i kombination med alkohol eller narkotika ökar riskerna.

Vad händer i kroppen?

När lustgas andas in ger det ett rus på några minuter som orsakar avslappning och inte uppfattar smärta lika starkt.

Var uppmärksam

Prata med ungdomar i din närhet om riskerna med lustgas. Var även uppmärksam på om du hittar gastuber eller ballonger.

Riskerna med lustgas

  1. Vid inandning av lustgas finns det risk för syrebrist. Syret i lungorna trängs undan av lustgasen och gör att hjärnan inte får syre. Syrebrist kan leda till avsvimning och det finns risk för att skada sig vid fall i samband med avsvimningen.
  2. Syrebristen orsakad av lustgas kan även leda till tillfällig försvagning av hjärtmuskeln. Dödsfall är ovanligt men det kan hända.
  3. Vid upprepad användning kan koncentrerad lustgas ge nervskador genom att kroppens vitamin B12 förstörs. Vitamin B12 behövs för att kroppen ska kunna bilda nya celler i nervsystemet och hjärnan. Skadorna kan orsaka domningar, förlust av känsel coh muskelsvaghet. Eftersom lustgas förstör vitaminet i kroppen hjälper det inte att ta B12-tillägg.
  4. Lustgas är väldigt kallt i tuben och därför finns det risk för köldskador i munnen, matstrupen och luftvägarna vid inandning direkt från tuben. Det kan leda till svårigheter att andas eller att svälja efteråt. I värsta fall kan det bli hål på matstrupen.
  5. Hur mycket lustgas en person kan få i sig innan det är farligt går inte att säga. Det är olika från person till person.
  6. Att använda lustgas i kombination med alkohol eller narkotika ökar riskerna med användningen.

Källor: 1177 vårdguiden, Läkemedelsverket, Drugsmart

Hjälpte informationen på denna sida dig?