Till Karlskogas startsida

Ditt nej spelar roll

Visste du att ditt nej till alkohol och andra droger ökar chansen att ditt barn inte testar? Och även om ditt barn inte har provat så är det många som kommer i kontakt med det.

Därför är det viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol, tobak och narkotika. Forskning visar att föräldrars ställningstagande har stor betydelse av hur ungdomar använder dessa preparat. Så var tydlig, ditt nej spelar fortfarande en stor roll i ditt barns liv!

Barn bryr sig om vad deras föräldrar säger - trots att det inte alltid verkar så. Även om du som förälder kan känna dig maktlös, finns mycket du kan göra. Kom ihåg att du är en förebild!

8 tips till dig som förälder

  • Visa omtanke genom att prata med ditt barn om alkohol och droger, ställ frågor och lyssna.
  • Lita på dig själv och var tydlig med att du inte vill att ditt barn ska använda tobak, alkohol och andra droger.
  • Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för ditt barn att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
  • De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn hur man dricker alkohol med måtta. Det enda man lär dem är att dricka.
  • Prata med andra vårdnadshavare. Det kan vara skönt att ha stöd och andra argument när diskussioner uppstår.
  • Uppmärksamma vilka ditt barn umgås med och vilka åsikter som finns i barnets sociala sammanhang. Det finns många som sprider felaktig information och använder förebilder som är positiva till droger.
  • Ditt barn behöver förstå att du tycker om hen oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammalt ditt barn är.
  • Våga ta hjälp!

Våga ta hjälp!

Ta kontakt med några någon om du är orolig och vill ställa frågor eller söker hjälp.

De här erbjuder information, stöd och råd:
Socialtjänsten, skolkurator, ungdomspolis Karlskoga.

Mer information om råd och stöd hittar du här:

Alkohol och drogguiden - Karlskoga.se

Fullkoll.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?