- Start
- / Utbildning & barnomsorg
- / Skolskjuts
Skolskjuts
Går ditt barn i kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola eller anpassad gymnasieskola kan ditt barn ha rätt till skolskjuts. Skolskjuts är en kostnadsfri resa mellan hemmet och skolan.
Skolskjuts utförs på tre olika sätt:
- Särskild upphandlad skolskjuts (skolbuss).
- Busskort på kommunens kollektivtrafiklinjer (Grundskolekort).
- Anpassad skolskjuts (till exempel minibuss eller taxibil).
Så här går det till:
- Du ansöker via Karlskoga kommuns e-tjänst ”Digital ansökan skolskjuts”. Länk finns längst ner på denna sida.
- Beslut kommer via den mejl som du angav i e-tjänsten ”Digital ansökan skolskjuts”.
- All information kring ditt barns skolskjuts hittar du i internetportalen Skolskjuts Karlskoga. Länk finns längst ner på denna sida.
Internetportalen Skolskjuts Karlskoga ersätter tidigare Vårdnadshavarportalen.
Ansökan
Ansökan om skolskjuts ska göras inför varje nytt läsår. Har du inte möjlighet att ansöka med bank-id så kontaktar du servicecenter på 0586-610 00.
I internetportalen Skolskjuts Karlskoga ser du som vårdnadshavare information om ditt barns skolskjuts. Där kontaktar du kommunen om du har frågor, synpunkter eller vill göra en felanmälan gällande ditt barns skolskjuts.
Om du i ansökan väljer att få beslutet via brev kommer du i första hand få beslutet via din digitala brevlåda. Om du inte har en digital brevlåda kommer beslutet skickas med post.
TIPS! Om du inte får avisering till din e-post kan det ha kommit i skräppost. Stäng ner andra fönster och webbläsare när du går in i portalen.
Var hittar jag mitt barns reseschema?
Reseschemat finns i Skolskjuts Karlskoga.
Vilka tider gäller för mitt barns skolskjuts?
Tiderna finns i reseschemat som du hittar i Skolskjuts Karlskoga. Det är viktigt att ditt barn kommer i god tid till hållplatsen. Skolskjutsen åker från hållplatsen på utsatt tid på morgonen. På eftermiddagarna kan tiden för avsläpp på hållplatsen skilja sig några minuter från utsatt tid.
Vilken hållplats gäller för mitt barn?
Hållplatsen står i Skolskjuts Karlskoga.
Vem ska jag kontakta om jag inte kan logga in med bank-id för att ansöka om skolskjuts eller för att läsa i Skolskjuts Karlskoga?
Kontakta kommunens servicecenter på telefonnummer 0586-610 00.
Måste jag meddela om mitt barn är sjuk och inte ska åka med skolskjutsen en viss dag?
Ja, men bara om ditt barn åker med taxibil. Ring Taxi Karlskoga Degerfors på telefonnummer 0586-362 00. Om ditt barn åker med skolbuss behöver du inte meddela någon.
Vad gör jag om vi ska byta adress?
Då behöver du göra en ny ansökan.
Hur gör jag om jag vill säga upp mitt barns skolskjuts?
Du kontaktar kommunen via meddelandefunktionen i Skolskjuts Karlskoga.
Vem ringer jag om mitt barn har glömt något i skolskjutsen?
Om det är i en skolbuss kontaktar du Rudskoga Taxi på telefonnummer 0551-603 16. Om det är i en taxibil kontaktar du Taxi Karlskoga-Degerfors på telefonnummer 0586-362 00.
Kan mitt barn få gå på eller av skolskjutsen på ett annat ställe, vid något enstaka tillfälle, än den hållplats som är angiven i reseschemat?
Nej, eleverna kommer alltid hämtas eller lämnas på den hållplats som står i reseschemat.
Jag är osäker på var hållplatsen för mitt barn ligger. Vem kontaktar jag?
Du kontaktar kommunen via Skolskjuts Karlskoga.
Jag vill att mitt barn får en annan hållplats. Vem kontaktar jag?
Du kontaktar kommunen via Skolskjuts Karlskoga.
Vad gör jag om mitt barn missat skolskjutsen?
Om ditt barn kommer för sent till skolskjutsen är det ditt ansvar som vårdnadshavare att barnet kommer till skolan.
Får en kompis till mitt barn åka med i skolskjutsen?
Nej, kompisåkning är inte tillåtet. Det är bara den som har ett beslut om skolskjuts som får åka.
Behöver mitt barn ett busskort för att åka med i skolbussen?
Nej, det behövs inte.
Vad gör jag om mitt barn tappat bort sitt grundskolekort eller kortet har slutat fungera?
Kontakta skolassistenten på skolan.
Hur bestäms vilken tid skolskjutsen åker på eftermiddagen?
Skolorna har lämnat in årskursvisa schematider som skolskjutsen planeras efter. Samplanering sker även med andra årskurser och skolor.
Hur lång får väntetiden vara?
Väntetiden bör inte vara mer än en timme per skoldag när ställtiden är borträknad. Med ställtid menas 10 minuter innan skolstart och 10 minuter efter skolslut.
Kan mitt barn få skjuts till skolan efter en olycka eller skada?
Ditt barn kan få resa genom kommunens försäkringsbolag.
Läs mer om kommunens olycksfallsförsäkring här. Länk till annan webbplats.
Nya busskort
De elever som har beviljats skolskjuts med linjetrafik får nya busskort inför varje läsår. Eleven ska behålla sitt kort från förra läsåret över sommaren för att resa med det till skolan första skoldagen på höstterminen. Nytt busskort delas ut på skolan.
Trasigt eller borttappat busskort
Busskort som tappats bort eller slutat fungera ersätts av kommunen med ett nytt kort mot en avgift på 100 kr vid första tillfället och 200 kr vid andra tillfället. Detta gäller per läsår. Betalning sker via fakturering från kommunen. Kontakta skolassistent på skolan.
Rätt till skolskjuts
Beroende på färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet kan eleven ha rätt till skolskjuts.
Avstånd
Avståndet mellan hemmet och skolan ska vara minst:
- 3 km för elever i förskoleklass och årskurs 1-3
- 4 km för elever i årskurs 4-6
- 5 km för elever i årskurs 7-9
- 6 km för elever i anpassad gymnasieskola
Om eleven har rätt till skolskjuts enligt avståndskravet har vårdnadshavare alltid ansvaret att ta eleven till och från anvisad hållplats för skolskjuts.
Särskilda skäl
Eleven kan ha rätt till skolskjuts även om avståndet är kortare än vad som står ovan. Funktionsnedsättning, trafikförhållanden eller annan särskild omständighet kan göra att eleven har rätt till skolskjuts. Vid ansökan utifrån särskilda skäl ska dessa anges i ansökan. Vid funktionsnedsättning måste läkarintyg bifogas till ansökan.
Val av en annan kommunal skola
Vid val av annan kommunal skola för eleven, som ligger utanför kilometergränsen för garanterad skolplats eller är en annan skola än den anvisade skolskjutsskolan, kan eleven ha rätt till skolskjuts endast om det sker utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen.
Friskola
Kommunen kan i vissa fall anordna skolskjuts för elever som går i fristående skolor inom kommunen. Det gäller endast om det sker utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen. Elever som går i fristående skolor utanför kommunen har inte rätt till skolskjuts.
Växelvist boende
Villkoren för skolskjuts måste uppfyllas. Skolskjuts till vårdnadshavare som bor i annan kommun beviljas inte.
Fritidshem
Om eleven går i fritidshem heltid (före och efter skolan alla dagar måndag till fredag) har eleven inte rätt till skolskjuts.
Om eleven går i fritidshem deltid (före eller efter skolan någon/några av dagarna måndag till fredag) har eleven bara rätt till skolskjuts då fritidshem inte utnyttjas.
Planeringen sker utifrån vilka start- och sluttider, per årskurs (årskursvisa schematider), som skolorna beslutar om inför läsåret.
Enligt riktlinjerna för skolskjuts i Karlskoga kommun bör väntetiden utifrån de årskursvisa schematiderna inte sammanlagt vara mer än en timme per skoldag för eleven. För att eleven ska hinna ta sig mellan skolskjuts och lektion beräknas 10 minuters ställtid på morgonen och 10 minuter på eftermiddagen. Denna tid räknas inte som väntetid.
Skolbussarnas turer
Skolbussarna kör en tur på morgonen och som mest tre turer var på eftermiddagarna. Turernas sträcka på eftermiddagarna kan variera lite utifrån vilka elever som åker hem samt vid vilken tid. Varje plats på bussen är reserverad för de elever som beviljats skolskjuts. Skolbussarnas turer och antal platser kan justeras under läsåret om det tillkommer elever. På kartan är skolbussarna och turerna markerade med färg och nummer.
Alla som blivit beviljade skolskjuts får information om vilken skolbuss de ska åka med samt tider i Skolskjuts Karlskoga.
Skolbussarna körs av Rudskoga Taxi AB.
Avboka anpassad skolskjuts för enstaka tillfällen
Om eleven åker med taxibil ska vårdnadshavare själv avboka resan de tillfällen eleven inte ska åka. Avbokning görs direkt till Taxi Karlskoga-Degerfors på telefonnummer 0586-362 00. Avbokning görs för varje enskild resa som eleven inte ska åka med.
Behov av tillfällig resa på grund av olycka
Om ditt barn råkar ut för en olycka och inte själv kan ta sig till och från skolan och är i behov av taxiresa, ska det ansökas via kommunens olycksfallsförsäkring hos Svedea.
Läs mer om kommunens olycksfallsförsäkring här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om skolskjutsen inte kommer
Om föraren av skolskjutsfordonet bedömer att transporten till exempel på grund av väderlek eller vägens skick inte kan utföras på ett trafiksäkert sätt, kan skolskjutsen ställas in. Ersättningsskjuts ordnas inte i dessa fall, utan då är det vårdnadshavarens ansvar att se till att eleven kommer till/från skolan.
Entreprenören eller skolan kommer då att kontakta vårdnadshavaren till de elever som drabbas.
Om skolbussen är 10 till 15 minuter försenad kommer vårdnadshavare att bli informerade via telefon, sms eller samtal.
Trivselregler för resa med skolskjuts
- Var ute i god tid så skolskjutsen kan stanna tryggt och du kan kliva på säkert.
- Använd reflex eller reflexväst när du väntar på skolskjutsen under höst och vinter, så syns du bättre.
- Var extra snäll mot de som är yngre än dig och hjälp dem om det behövs.
- Kliv på och av utan att knuffas.
- Sätt på säkerhetsbältet direkt när du sätter dig. Res dig inte från din plats under resan och knäpp inte loss dig förrän skolskjutsen står stilla vid hållplatsen.
- Prata inte för högt i skolskjutsen.
- Om du vill använda din telefon under resan, tänk då på att när du lyssnar på musik är det bra att använda hörlurar så att du inte stör de andra. Du får inte fota eller filma andra elever i skolskjutsen.
- Du får inte äta eller dricka sådant som kan lukta eller kladda i skolskjutsen. Ta med dig skräpet när du går av.
- Du får inte använda eller ha på dig rullande föremål, till exempel skateboard, airboard eller inlines under resan. Det är för din egen och andras säkerhet. Du får ha med dig sakerna om du lägger dem under sätet med hjulen upp, i bagageutrymmet eller i knät.
- Om någon beter sig illa i skolskjutsen, mot dig eller någon annan, så berätta det för föraren, dina föräldrar eller din lärare.
Frågor/synpunkter/felanmälan
Generella frågor om skolskjuts
Kontakta kommunens servicecenter på 0586-610 00 eller info@karlskoga.se.
Specifika frågor eller synpunkter om ditt barns skolskjuts
Kontakta kommunen via internetportalen Skolskjuts Karlskoga.
Borttappade saker
Om du behöver få hjälp att hitta borttappade saker:
- på skolbussen, kontakta Rudskoga Taxi AB 0551-603 16.
- i taxibil, kontakta Taxi Karlskoga-Degerfors 0586-362 00.