
Hej feriepraktikant!
Här hittar du allt du behöver veta för att söka feriepraktik i Karlskoga
Är du sugen på att få värdefulla kontakter inom arbetslivet, skaffa dig nya erfarenheter och få möjlighet att tjäna dina egna pengar i sommar? I så fall har du hamnat helt rätt!
Feriepraktik är ett handlett ”sommarjobb” där du under två-tre veckor (60 timmar) praktiserar inom Karlskoga kommuns verksamheter eller hos en ideell förening. Du får gå bredvid erfaren personal och prova på olika arbetsuppgifter utifrån intressen och förmåga.
Feriepraktik kan sökas av dig som går ut 9:an eller första året på gymnasiet och inte tidigare haft praktikplats, är skriven i Karlskoga kommun och har ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer.
Ansök om feriepraktik
Ansökningsperioden för sommaren 2025 är öppen 1-31 mars.
Har du frågor? Här på sidan hittar du information om de olika områdena du kan söka feriepraktik inom samt få svar på de vanligaste frågorna.
Du kan även kontakta oss:
Marianne Kotiaho
Arbetsmarknadssekreterare, Karlskoga kommun
Telefon: 0586-619 75
Mejl: marianne.kotiaho@karlskoga.se
Här är jobben du kan söka
Äldreomsorg
Här kan du få läsa tidningen ihop, ta en promenad, baka och fixa fikastunder eller hjälpa till med lunchen.
Vårdboenden som erbjuder feriepraktik: Saxlyckan, Viljabo, Lötängen och Björkliden
Hemvård som erbjuder feriepraktik: Österby 1 och 2
Barn och unga
På en förskola får du hänga med barnen i deras värld genom lek, spel och andra roliga aktiviteter. Du får också hjälpa till med kläder och skor, fixa med mat, städa och diska.
Du kan också hänga med lite äldre barn och delta i sommaraktiviteter. Ansvara för kioskverksamhet, utlåning av material, ledare för barngrupper
Fritidsverksamhet som erbjuder feriepraktik: Knapped och Sommarkul
Kost
Du får delta i den dagliga matlagningen och prova på att tillaga olika rätter. Du får även paketera matlådor.
Kök som erbjuder feriepraktik är: Mårbacka och Storängens produktionskök
Strandbadet
Här får du vara med och övervaka badområdet för att säkerställa besökarnas säkerhet, ansvara för att hålla anläggningen ren samt arbeta i caféet.
Biblioteket
Delta i aktiviteter för unga, inklusive läsgrupper, skapande workshops och dramaövningar.
Digital utveckling inom skolan
Organisera och underhåll Chromebooks och datorer för att de ska fungera optimalt samt producera digitalt material.
Parkskötsel
Rensa, räfsa, plocka skräp och mycket annat som gör att våra grönområden är fina och välskötta!
Tvätten
Hantera hela tvättprocessen vilket inkluderar att tvätta, sortera, vika och stryka kläder. Utöver dessa kärnuppgifter kan det även förekomma stöduppgifter av olika slag
Summer Camp
Summer Camp kommer hålla till vid Nobelområdet. Här får du vara aktiv tillsammans med barn som testar olika spännande aktiviteter som föreningar kommer erbjuda på området.
Föreningsverksamhet
Det kan handla om att stå i kiosk eller caféverksamhet. Det kan också vara måleri, städ, underhåll, byggnation, rensa ogräs och gräsklippning. Men kanske också ungdomsledare för baseball eller ta hand om en kanotskola. Det kan också vara att sätta upp en dansföreställning på torget! Utbudet ändras lite från år till år.
I år erbjuder dessa föreningar feriepraktikplatser:
AKKA sommarcafé, PMU, Alfred Nobels Björkborn, Funkis golfrestaurangen, Granbergsdals byalag, Mohass, Karlskoga golfklubb, Granbergsdals skola, Karlskoga innebandy, Karlskoga Bats, Bofors kanotklubb, Karlskoga ridklubb, FIK loppis, PMU loppis, Granbergsdals skola, Sommarlovsföretagare, Fröjdans feriepraktik.
Vanliga frågor och svar
Vad är skillnaden på feriepraktik och sommarjobb?
En feriepraktikant går bredvid erfaren personal och får handledning i de arbetsuppgifter som ska utföras. Feriepraktik erbjuds dig som går ut årskurs 9 eller första året på gymnasiet och inte tidigare haft praktikplats.
Sommarjobb är ett vikariat där du ersätter ordinarie personal under deras semester. För merparten av kommunens sommarjobb behöver man ha fyllt 18 år vid vikariatets början. Läs mer om sommarjobb här.
När får jag veta om jag fått en plats?
Vi informera om tilldelade platser med start den 10 april, sedan pågår tilldelningsprocessen till i början av maj. Kom ihåg att hålla koll på din e-post där vi lämnar besked. Vi kan även behöva kontakta dig via telefon eller SMS på mobilen.
Vad behöver jag göra om jag har blivit erbjuden en plats?
Du måsta tacka ja eller nej till din erbjudna plats inom en vecka. Om du inte gör det så förlorar du din plats.
Hur gör jag om jag inte vill ha den plats jag har fått?
Du tackar nej om du blir erbjuden en plats du inte vill ha. Du blir då inte erbjuden en ny plats.
Hur gör jag om jag inte kan delta på träffen för att skriva anställningsavtal på min skola?
Ta kontakt med feriesamordnaren Marianne Kotiaho och meddela detta så skickar vi anställningsavtalet hem till dig för påskrift.
Är det något jag behöver jag göra innan första dagen på min praktik?
Din handledare kommer att ta en kontakt med dig inför starten på praktiken och stämma av kring var och när ni ska träffas första dagen och om det är något speciellt du behöver tänka på till exempel oömma kläder.
Vem bestämmer schema och arbetstider?
Det är din arbetsplats som bestämmer dina arbetstider, men arbetstiden ska vara max 60 tim under din praktikperiod. Om du praktiserar under tre veckor är din arbetstid cirka fyra timmar per dag. Har du en kortare praktikperiod blir varje arbetsdagar lite längre.
Får jag lön?
Du får timlön för de timmar du arbetar. Timlönen är 74 kronor i timmen, inklusive semesterersättning och betalas ut den 27:e varje månad. Vi samarbetar med Swedbank för löneutbetalning. Du behöver till Swedbank anmäla det bankkonto som lönen ska utbetalas till. Det gäller oavsett vilken bank du normalt är kund hos.
Att anmäla ett bankkonto kan göras på två olika sätt:
- Via www.swedbank.se/kontoregister
Länk till annan webbplats. med eller utan Mobilt BankID
- Genom att besöka ett Swedbankkontor
Behöver jag lämna utdrag ut belastningsregistret?
Det är obligatoriskt att lämna utdrag från belastningsregistret för samtliga platser. Utdraget beställer du från polisen. Det tar drygt en vecka att få hem. Länk: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har du Kivra kan det enkelt beställas direkt digitalt. Utdraget ska tas med och visas senast första arbetsdagen.
Är jag försäkrad under feriepraktiken?
Under feriepraktikperioden är du försäkrad genom Karlskoga kommun både under tiden du arbetar samt vid resa till och från arbetet.
Måste jag betala skatt på de pengar jag tjänar under sommaren?
Du måste betala skatt om du tjänar mer än 24 873 kronor under hela kalenderåret 2025. Om feriepraktiken är din enda inkomst under hela 2025 behöver du därför inte betala någon skatt på de pengar du tjänar under feriepraktiken.
Om du tror att du kommer att tjäna mindre än 24 873 kronor behöver du fylla i ett "Intyg för betalning av lön utan skatteavdrag" Länk till annan webbplats. och lämna till din handledare senast i slutet av praktiken.
Hur gör jag om jag blir sjuk under praktiken?
Om du blir sjuk ska du kontakta din handledare eller någon annan på arbetsplatsen och meddela sjukfrånvaro innan arbetsdagen börjat. Ersättning för sjukfrånvaro utgår inte men om du i samråd med arbetsplatsen bestämmer att sjukfrånvaron kan arbetas igen är detta okej.
Hur gör jag om jag inte trivs på min feriepraktikplats?
I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kan även kontakta ansvarig feriesamordnare Marianne Kotiaho.
Vad händer om jag missköter min praktikplats?
Arbetsplatsen förväntar sig att du gör dina uppgifter på samma villkor som andra medarbetare. Om du skulle missköta din praktik kommer vi att kontakta dig för att få veta vad det beror på. Om det inte sker någon förändring efter det avslutas din feriepraktik och du får endast ersättning för de dagar du varit på feriepraktiken.
Finns det något jag inte får göra på min arbetsplats?
Det finns arbetsuppgifter som du som är under 18 år inte får lov att utföra. Det är bra för dig att veta att du, precis som för alla andra på den arbetsplats du ska arbeta på, har rätt till en god arbetsmiljö. Det innebär att arbetsmiljön måste uppfylla grundkraven ur arbetsmiljösynpunkt vad gäller arbetslokaler, arbetsredskap, maskiner, arbetsmetoder och hantering av farliga ämnen. Det är viktigt att du som feriearbetare får en genomgång av hur arbetsuppgifterna ska utföras på ett säkert sätt
Vart vänder jag mig om jag har några frågor under praktiken?
Om du undrar över något ska du aldrig tveka att vända dig till din handledare eller till feriesamordnare Marianne Kotiaho. Både din handledare och Marianne finns för att hjälpa dig.
Filippas chef är fem år gammal
Filippa Nordkvist har spenderat sin feriepraktik på Prästkragens förskola i Karlskoga. Här har hon hängt med barnen in i deras värld full med krokodiler, rymd-dinosaurier och färgpennor.
En annorlunda feriepraktikplats
Emilia Strömstedt är en av de ungdomar som varit på sommarteatern på Björkborn under sin feriepraktik. En praktikplats där gemenskap och glädje stått i centrum!
Ett sjukt kul jobb
Feriepraktikanterna Agnes, Filippa och Fanny har varit på Björklidens vårdboende där de fått vara med och förgylla vardagen för boendets hyresgäster.
För dig som erbjuder en feriepraktikplats
Ska du ta emot en feriepraktikant eller går du i valet i kvalet om du ska ta emot en? Då hittar du all information du behöver här!
Mer information