Till Karlskogas startsida

En annorlunda feriepraktikplats

Två ungdomar tittar på gröna växter utomhus. I bakgrunden syns en utomhusteaterscen.

Emilia Strömstedt och Kurubien Efrem förbereder inför sommarteatern

Emilia Strömstedt är en av de ungdomar som varit på sommarteatern på Björkborn under sin feriepraktik. En praktikplats där gemenskap och glädje stått i centrum!

Vi möter ett glatt gäng ungdomar vid Björkborns herrgård som alla ingår i årets uppsättning av sommarteatern som föreningen Lyset står bakom. Under den stora berättareken gestaltas berättelser om Alice i Underlandet under juni och juli.

Arbetsuppgifterna har varierat beroende på ansvarsområden. Emilia Strömstedt och Kurubien Efrem har främst jobbat med att ta hand om rekvisita och scenografi. Men de har även fått hoppa in som av- och påklädare när det saknas personer i ensemblen och en av skådespelarna behöver spela tre roller. Då kan det bli lite stressigt.

Det är ganska annorlunda från många andra sommarjobb. Man får arbeta men så är det också kul med roliga personer och en rolig miljö, berättar Emilia.

Smilla Öhlin och Lina Bergfalk plockar iordning rekvisita på sommarscenen

Smilla Öhlin och Lina Bergfalk plockar iordning rekvisita på sommarscenen

Även Lina Bergfalk och Smilla Öhlin har hjälpt till med rekvisitan, men har också haft i uppdrag att ta hand om caféet under pausen.

Jag tycker att det varit roligast att få lära känna alla människor i produktionen som är med och skådespelar. Man får lära känna mycket nya människor eftersom det är sådan stor grupp, tycker Lina.

I ljudteknikerns tält hittar vi Kevin Nguyen där han praktiserar som ljudtekniker. Här sköter han ljudet, hjälper till att koppla in teknik med alla sladdar och högtalare men hoppar även in där det behövs.

Jag har lärt mig mycket om hur man samarbetar med andra. Hur man ska hålla ett öra öppet för de andra. Skådespelarna kan säga en replik och då ska jag vara med och slå på musiken, berättar Kevin.

Kevin Nguyen skrattande i tältet för ljudtekniker

Kevin Nguyen i tältet för ljudtekniker

Feriepraktikanterna är rörande överens om att det har varit en riktigt rolig arbetsplats att vara på och flera av feriepraktikanterna vittnar om att de fått mycket ny erfarenhet av både yrket i sig och om hur det är att ha ett jobb.

Jag har lärt mig hur det är att jobba i verkligheten. Jag har inte gjort det tidigare. Det har påverkat mig och fått mig att tänka om vad jag vill jobba med. Jag vill inte ha något stressigt - vill ha det lite lugnt, skrattar Kurubien.

Mitt under intervjun med feriepraktikanterna kommer en av skådespelarna fram och berättar att föreställningen inte skulle kunna genomföras utan stödet från feriepraktikanterna. De är omubärliga meddelar hon och får medhåll från sina kollegor!

Smilla Öhlin bär rekvisita

Smilla Öhlin bär rekvisita

Hjälpte informationen på denna sida dig?