Till Karlskogas startsida

Om ett familjehem

En man och en kvinna står på trappan utanför sitt hus. De ser båda glada ut.

John och Ida framför sitt hem.

Träffa Ida och John som öppnat sitt hem för barn som behöver fler viktiga vuxna i sina liv. Att vara familjehem innebär att man har barn boende hos sig över tid, så länge som barnet behöver stöd så finns man som familj där.

Hemma hos Ida och John bor i dagsläget två biologiska barn och fyra placerade barn. De har varit familjehem under många år och har stor erfarenhet av att ta emot barn i sitt hem. De berättar att de valde att bli familjehem då det fanns både tid och utrymme i deras liv. Det fanns även en inneboende önskan om att kunna fylla hemmet med fler barn och då kändes familjehem som ett naturligt sätt att öppna både sitt hem och sina hjärtan.

Det är inte alltid en dans på rosor, men det är fantastiskt att se barnen när de växer och man ser att man varit med och hjälpt och stöttat på vägen. Man känner att man gör skillnad på riktigt. Det är som en liten trasig blomknopp som växer och till slut så blommar den ut, berättar Ida.

För familjehemmet är det dessutom en viktig uppgift att hjälpa det placerade barnet att hålla kontakt med barnets föräldrar och barnets nätverk, som släkt och vänner.

I början är föräldraskapet faktiskt tredelat, det är vi, socialtjänsten och det biologiska nätverket som är med i det här föräldraskapet. Det kan vara lite lurigt i början att komma in i den rollen, då man ser sig själv som förälder enbart. Men när man får det att fungera blir det riktigt bra, understryker John.

Att ta emot ett barn som familjehem innehåller både glädje och utmaningar, vilket är något som John och Ida bekräftar. Men John understryker även att man inte står ensam i det.

Räkna med att du kommer behöva ta hjälp! Våga var öppen med socialtjänsten om att du behöver stöd.

På Karlskoga kommun finns stöd att få. Du har en familjehemssekreterare som du alltid kan smsa och ringa. Det finns möjlighet till både handledning och utbildning. Exempelvis har Ida och John genomgått en utbildning inom traumamedveten omsorg, som socialtjänsten anordnade.

Socialtjänsten i Karlskoga värnar om oss och frågar vad för stöd vi är i behov av. Det är ordning och reda och en stabil arbetsgrupp, vilket är en trygghet för oss och för barnen som kan ha en och samma kontaktperson under lång tid, berättar Ida.

Är du intresserad av att bli familjehem och vill veta mer? Tveka inte att intresseanmäla dig, så tar en socialsekreterare kontakt med dig för ett första samtal!

Våga! Det är en fantastisk känsla att se när barnen växer och att man får var med på den resan tillsammans med dem, avslutar Ida.

Intresseanmälan

Anmäl ditt intresse för att bli familjehem här så kontaktar vi dig.

Intresseanmälan familjehem

Hjälpte informationen på denna sida dig?