Till Karlskogas startsida

Samordnade tidiga insatser gruppen (STIG)

Inom den Samordnade tidiga insatser gruppen (STIG) arbetar skolsociala samordnare med olika professioner, såsom socionom, pedagog och kriminolog. Gruppen är en del av den centrala elevhälsan och arbetar mot förskola samt grundskola i Karlskoga kommun.

STIG har en central roll i att samordna och stödja elever, föräldrar och skolor i Karlskoga kommun. Gruppen arbetar i samverkan med skolornas elevhälsoteam och andra externa aktörer för att bidra till en samordnad och effektiv insats för elever med problematisk skolfrånvaro, normbrytande beteende och/eller behov av samordnade insatser.

STIG erbjuder föräldraskapsträffar där föräldrar kan få stöd i sin föräldraroll och ges möjlighet att träffa andra föräldrar för att dela erfarenheter och tankar.

Vårt arbete inkluderar:

  • Att arbeta med elever på individ- och gruppnivå gällande skolnärvaro.
  • Att arbeta med elever på individ- och gruppnivå gällande normbrytande beteenden.
  • Att samverka med skolor och externa aktörer.
  • Att erbjuda föräldraskapsträffar inom ABC tonår och Växa i Värmland.

Genom samordnade insatser och ett nära samarbete med skolorna vill vi skapa en miljö där alla elever har möjlighet att utvecklas och känna sig trygga i sin skolgång.

Föräldragrupp - Växa i Värmland

Växa i Värmland är en långsiktig, förebyggande insats som riktar sig till föräldrar och viktiga vuxna. Insatsen bidrar till att barn och unga får känna kärlek och värme från närvarande vuxna genom positivt bemötande, bekräftelse och ramar.

Växa i Värmland består av tematräffar där vuxna får möjlighet att reflektera och diskutera med varandra utifrån aktuella teman. Tematräffar kan genomföras på olika arenor exempelvis förskola, skola, fritidsgård, föreningsliv, arbetsplatser och familjecentraler. Tematräffar kan utföras av flera verksamheter gemensamt eller var för sig.

Syftet med Växa i Värmland är att främja god hälsa hos barn och unga genom att:

  • Stärka föräldrar och viktiga vuxna i att förmedla kärlek, värme, närvaro, positivt bemötande, bekräftelse och tydliga ramar.
  • Föräldrar och viktiga vuxna får möjlighet att dela erfarenheter samt få kännedom om vilka ytterligare stödinsatser som erbjuds.

Tematräffar
Utbildade samtalsledare bjuder in till tematräffar. En tematräff pågar i cirka 1,5 timme och innehåller alltid en inledning om Växa i Värmland och temat. Träffen fortsätter med reflektion och gruppdiskussioner. Varje träff avslutas med information om vart man kan vända sig för ytterligare stöd i sitt föräldraskap.

Tematräffarna har olika teman anpassade efter barnets ålder. Dessa teman är:

0-5 år
Tid tillsammans
Kroppen är toppen
Vem bestämmer

6-12 år
Att få vardagen att fungera bra
Rörelseglädje och matlust
Kroppen är toppen

13-15 år
Att få vardagen att fungera bra
Att prata med tonåringar
Kropp, samtycke och relationer
Prata om alkohol och tobak

16-20 år.
Att få vardagen att fungera bra
Friska relationer
Meningsfull fritid
Prata om alkohol, tobak och droger

Tematräffar kommer erbjudas under hösten 2025.

Kontakt

Om du som vårdnadshavare vill komma i kontakt med Samordnade tidiga insatser gruppen (STIG), vänder du dig i första hand till ditt barns mentor eller verksamhetens rektor. Därefter kan du bli hänvisad vidare till elevhälsoteamet, som samordnar kontakten med STIG.

Hjälpte informationen på denna sida dig?