- Start
- / Omsorg & hjälp
- / Familj, barn och unga
- / Ta ett uppdrag
- / Bli kontaktperson
Bli kontaktperson
En kontaktperson är ett viktigt och uppskattat stöd till barn och ungdomar med social problematik. Kontaktpersonen är en engagerad vuxen som den unge kan prata med, som lyssnar och som hen kan göra aktiviteter med. Kontaktpersonen och den unge träffas någon gång i veckan eller några gånger i månaden.
Vad innebär det att vara kontaktperson?
Uppdraget innebär vanligtvis en träff per vecka med barnet eller ungdomen. Kontaktpersonen och den unge planerar upplägget själva eller tillsammans med vårdnadshavare. Som kontaktperson blir du en viktig positiv förebild för en ung person som behöver fler vuxna omkring sig. Du blir någon den unge kan uppleva nya saker tillsammans med och som kan visa på alternativ i tillvaron. Du kan stötta och uppmuntra den unge, men framför allt är du en trygg person som engagerar dig och har tid att lyssna. Du har även regelbunden kontakt med socialtjänsten och barnets föräldrar utifrån uppdraget.
Det finns även uppdrag där kontaktpersonen närvarar vid umgänge mellan barn och förälder, så kallat umgängesstöd.
Socialtjänsten erbjuder stöd och vägledning till dig som kontaktperson. Varje barn och ungdom har en socialsekreterare som du också har kontakt med och som du kan kontakta vid behov.
Hur länge pågår uppdraget?
Uppdraget pågår så länge som barnet eller ungdomen vill och har behov av dig som kontaktperson. Det kan röra sig om några månader upp till flera år, dock längst till och med ungdomens 20-årsdag. Det är socialtjänsten som beslutar om och när uppdraget ska avslutas, men du kan också själv ta initiativ till att avsluta uppdraget.
Sekretess och anmälningsplikt
Som kontaktperson omfattas du av sekretesslagstiftningen. Detta innebär att du inte får prata med andra om den du är kontaktperson för, inte om dennes person eller förhållanden.
Som kontaktperson har du anmälningsplikt enligt Socialtjänstlagen. Detta innebär att om du i ditt uppdrag får misstanke om att barnet far illa eller riskerar att fara illa är du skyldig att göra en orosanmälan. Mer information finns på Socialstyrelsens hemsida.
Särskilt kvalificerad kontaktperson
Insatsen särskilt kvalificerad kontaktperson riktar sig till de unga som riskerar att hamna i, eller redan har hamnat i missbruk, brottslig verksamhet eller annat socialt nedbrytande beteende som resulterar i en utsatt livssituation. Det är ungdomar som behöver mer stöd och vägledning än en vanlig kontaktperson kan erbjuda, men där det inte finns behov av så omfattande insatser som slutenvård. Insatsen är därmed mer tidsomfattande än ett vanligt kontaktpersonsuppdrag.
En särskilt kvalificerad kontaktperson är noggrant utvald och har relevant utbildning eller erfarenhet av att arbeta med ungdomar.
Vad krävs för att bli kontaktperson?
För att vara kontaktperson behövs ingen särskild utbildning, men du ska ha fyllt 18 år. Viktigt är att du har en stabil livssituation samt har tid och vilja att engagera dig i en ung människas livssituation. En utredning görs för att bedöma din lämplighet som kontaktperson. Detta sker genom en intervju och ett hembesök. Vi kontaktar referent som du har fått uppge samt inhämtar utdrag från social- och polisregister. Vid pågående uppdrag inhämtas uppgifter en gång per år från dessa register.
Vilken ersättning får man?
Du har rätt till ersättning för uppdraget. I Karlskoga kommun följer vi Sveriges kommuner och regioner, SKR:s, rekommendationer vad gäller ersättning till kontaktpersoner.
Som särskilt kvalificerad kontaktperson har du också rätt till ersättning. Här har SKR inga rekommendationer. Socialtjänsten beslutar om ersättningsnivån utifrån uppdragets omfattning och komplexitet.
Intresseanmälan
Anmäl ditt intresse för att bli kontaktperson här så kontaktar vi dig.