- Start
- / Näringsliv & arbete
- / Näringslivsservice
- / Tillstånd, regler och tillsyn
- / Gårdsförsäljning av alkoholdrycker
Gårdsförsäljning av alkoholdrycker
Från den 1 juni 2025 blir det möjligt att ansöka om tillstånd för gårdsförsäljning av alkoholdrycker från småskalig produktion.
För att få bedriva gårdsförsäljning krävs ett särskilt tillstånd. Det är kommunerna som meddelar sådana tillstånd och utövar tillsyn. Bestämmelserna om gårdsförsäljning gäller i sex år och ska utvärderas under den perioden.
Du kan från och med den 1 juni 2025 ansöka om tillstånd för gårdsförsäljning i den kommun där försäljningen kommer att ske. Karlskoga och Storfors kommuner förbereder en e-tjänst för ansökan om gårdsförsäljning. Om du vill ansöka innan e-tjänsten är tillgänglig kontaktar du Servicecenter för att få en blankett för ansökan.
Lagändringen gäller till och med 2031 och alla tillstånd som kommunen ger blir därför tidsbegränsade.
Du får inte börja med gårdsförsäljning förrän du fått din ansökan beviljad.
Vem kan få tillstånd för gårdsförsäljning?
Du kan ansöka om tillstånd för gårdsförsäljning om du är en oberoende tillverkare av alkoholhaltiga drycker. Din tillverkning måste vara yrkesmässig och ske på egen hand. Är det en hobbyverksamhet kan du inte få tillstånd. Årsproduktionen får inte överstiga en viss volym. Försäljningen måste ske från den plats där den karaktärsgivande delen av tillverkningen av den aktuella alkoholdrycken sker.
Så stor får din årsproduktion vara
Din produktion ska vara småskalig och följa reglerna för hur stor årsproduktion får vara:
- Sprit: max 75 000 liter.
- Jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol: max 400 000 liter.
- Jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol: max 200 000 liter.
Särskilda krav på vintillverkare
Om du tillverkar vin ska du använda druvor som uteslutande kommer från dina egna odlingar.
Krav kopplade till gårdsförsäljningen
Försäljningen
- Gårdsförsäljningen ska vara en del av en besöksupplevelse och likna ett souvenirköp. Du får bara sälja till personer som har deltagit i ett betalt besöksarrangemang. Besöksarrangemanget ska pågå i minst 30 minuter och ledas av en eller flera fysiska personer.
- De som deltar ska även få information om alkoholens skadeverkningar.
- Gränsen för att få köpa alkoholdrycker är 20 år.
- Försäljningen får inte ske tidigare än klockan 10.00 och inte senare än 20.00.
- En försäljningsansvarig person ska finnas på plats under tiden som gårdsförsäljning är tillåten, även om det inte sker någon försäljning.
Försäljningsutrymmet
- Försäljningen ska ske från den plats där den "karaktärsgivande" – den mest betydelsefulla – delen av tillverkningen sker.
- Försäljningen ska ske från ett avgränsat utrymme som disponeras av tillståndshavaren. Det finns inga krav på att den måste ske i en lokal inomhus.
- Du får inte dela utrymmet för försäljning med andra tillståndshavare.
Volym och prissättning
- Du får sälja högst 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa alkoholdrycker till varje kund vid samma besök. Samköp är inte tillåtet.
- Du får inte sätta ett pris på dryckerna som är lägre än tillverkningskostnaden plus ett skäligt påslag. Det samma gäller för arrangemanget – priset får inte vara mindre än självkostnaden plus ett skäligt påslag.
Egenkontrollprogram
Den som fått tillstånd för gårdsförsäljning av alkoholdrycker ska ha ett egenkontrollprogram för att kontrollera att reglerna för försäljningen följs. Programmet ska bifogas när ansökan om tillstånd skickas till kommunen.
Ett egenkontrollprogram ska innehålla:
- namn på företaget,
- uppgift om vilken verksamhet egenkontrollprogrammet gäller för, och
- 3. datum för upprättande och i förekommande fall datum för uppdatering.
Egenkontrollprogrammet ska beskriva verksamhetens rutiner för:
- hur besöksarrangemang genomförs,
- hur information om alkoholens skadeverkningar lämnas i samband med arrangemanget,
- hur ålderskontroll sker vid försäljning,
- hur verksamheten säkerställer att alkoholdrycker inte lämnas ut till någon som inte har rätt att köpa varorna och hur ett nekande av försäljning hanteras,
- hur verksamheten säkerställer att försäljning endast sker till den som deltagit i ett besöksarrangemang i samband med aktuellt köp,
- hur verksamheten säkerställer att försäljning till besökaren inte överskrider tillåten mängd,
- hur försäljningsansvarig personal och övrig personal informeras och får det stöd som de behöver för att kunna följa alkohollagens allmänna bestämmelser och anslutande föreskrifter,
- hur tillverkaren följer upp produktionsvolymen av olika dryckesslag,
- på vilket sätt tillverkaren uppfyller kraven på oberoende i 1 kap. 13 § alkohollagen (2010:1622),
- hur prissättningen av alkoholdryckerna görs, och
- hur prissättningen av besöksarrangemanget görs.
Ett egenkontrollprogram ska även innehålla en beskrivning av verksamhetens rutiner för hur marknadsföringsreglerna i 7 kap. alkohollagen beaktas vid besöksarrangemanget.
Om utrymmet för gårdsförsäljning omfattas av ett serveringstillstånd ska egenkontrollprogrammet visa hur kraven för de olika tillstånden ska uppfyllas.
Vid gårdsförsäljning av vin ska egenkontrollprogrammet innehålla uppgifter om vilka odlingar de druvor som används vid tillverkningen kommer ifrån.
Skyldighet att lämna uppgifter för statistik till Folkhälsomyndigheten
Den som har tillstånd för gårdsförsäljning ska lämna uppgifter om:
- total volym försäljning genom gårdsförsäljning per kategori alkoholdryck,
- totalt antal besökare som deltagit i besöksarrangemang,
- totalt antal besökare som köpt alkoholdrycker,
- totalt antal lördagar som gårdsförsäljning har bedrivits efter klockan 15.00,
- totalt antal söndagar som gårdsförsäljning har bedrivits,
- det högsta respektive det lägsta priset som tagits ut för ett besöksarrangemang,
- genomsnittligt pris per liter och kategori alkoholdryck under kalenderårets
- sista vecka då försäljning bedrivits, och
- omsättning i kronor för försäljning av alkoholdryck genom gårdsförsäljning
- och avgifter för besöksarrangemang
Tillståndshavaren ska årligen lämna uppgifter enligt ovan för perioden 1 januari–31 december. Uppgifterna ska lämnas in till Folkhälsomyndigheten via myndighetens e-tjänst eller på den blankett som är framtagen av Folkhälsomyndigheten. Uppgifterna ska ha kommit in till Folkhälsomyndigheten senast den 1 mars nästkommande år.
Om tillståndet för gårdsförsäljning upphör ska uppgifterna lämnas till Folkhälsomyndigheten senast den 1 mars året efter att tillståndet har upphört.
Om den som är skyldig att lämna uppgifter i enlighet ovan visar att det på grund av särskilda omständigheter finns hinder att lämna uppgifterna inom föreskriven tid, kan Folkhälsomyndigheten medge att de lämnas senare. En underrättelse om hinder ska ha kommit in till Folkhälsomyndigheten senast den dag då uppgifterna skulle ha kommit in till myndigheten.
Koppling till provsmakningstillstånd och andra serveringstillstånd
Den som har tillstånd för gårdsförsäljning får erbjuda provsmakning av de drycker som tillståndet gäller så länge det sker i anslutning till försäljningen. Något särskilt provsmakningstillstånd behövs inte.
Det finns inget som hindrar att den som har tillstånd för gårdsförsäljning även har serveringstillstånd.
Innan du ansöker
Du kan också behöva ansöka om andra tillstånd för att påbörja din försäljning, exempelvis:
- När du ska servera mat behöver du anmälan din livsmedelsverksamhet till kommunen.
- Om du ska bygga om eller till kan du behöva bygglov eller göra en bygganmälan.
- Om du även söker tillstånd för uteservering behöver du polistillstånd och markägarens klartecken för att få hyra marken.
- Du behöver också göra en anmälan om kassaregister till Skatteverket.