Till Karlskogas startsida

Folköl

Om du vill sälja folköl ska du göra en anmälan till tillväxt- och tillsynsförvaltningen.

Anmälan

Du behöver alltid göra en ny anmälan om försäljningsstället byter ägare. Om du sedan tidigare har serveringstillstånd för starkare drycker behöver du inte anmäla folkölsförsäljning. Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 men lägre än 3,5 volymprocent.

Anmälan gör du genom att fylla i en anmälningsblankett och skicka in till Tillväxt- och tillsynsförvaltningen. Du kan också kontakta kommunens Servicecenter som kan hjälpa dig med anmälan via en blankett.

Villkor för försäljning/servering

  • Du får bara sälja folköl till personer över 18 år.
  • Du ska ha en noggrann egenkontroll, så att verksamheten följer de regler som finns.
  • Du måste ha en godkänd eller registrerad livsmedelsanläggning och sälja matvaror eller servera lagad mat. I en butik ska du minst sälja charkvaror, mejeriprodukter, frukt och grönsaker. I en serveringslokal ska du minst servera korv, hamburgare eller smörgås.

Egenkontroll

Egenkontroll innebär att du som verksamhetsutövare ser till att all personal känner till och följer reglerna för försäljning av folköl.

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns en mall för egenkontrollprogram, på flera olika språk.

Avgifter

I samband med anmälan av försäljning tas en anmälningsavgift ut.

Kommunen kontrollerar att försäljare av folköl följer de regler som finns genom årlig tillsyn. För denna tillsyn tas en årlig avgift ut.

Hoppsan! Här saknas dokument.

Just nu håller vi på att göra karlskoga.se mer tillgängligt så att vår information enkelt kan läsas av alla människor i samhället. Det gör att under en period kommer vissa dokument och blanketter att vara borttagna från karlskoga.se, i väntan på att de tillgänglighetsanpassas enligt Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Om du behöver hjälp med en blankett kan du så länge kontakta servicecenter på info@karlskoga.se eller 0586‑610 00.

Hjälpte informationen på denna sida dig?