Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
info@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

23 januari 2020 - Stöd & omsorg

Kördeluxkonsert går bortom tid och rum

Karlskogakören Kördelux sätter upp en konsert i samarbete med Svenska Kammarorkestern och flera kända gästartister i Örebro konserthus 28 maj. Region Örebro län har nyligen beviljat bidrag för att filma projektet. Tanken är att filmen ska nå ut nationellt via biografer och TV.

Det här betyder mycket för Kördelux, vi kommer att få många nya erfarenheter. Vi har inte sjungit klassisk musik förut och nu når vi också en ny publik. De blir roligt att få berätta om vår verksamhet och förhoppningsvis nå ut till fler människor i hela landet, säger Rozita Åkerstedt, projektledare för Kördelux.

Det var Kördelux konstnärlige ledare Peter Tikkanen som kom på idén till konserten. Han presenterade idén för Svenska Kammarorkesterns konstnärlige chef Gregor Zubicky som genast var positiv. Rozita Åkerstedt och Peter Tikkanen såg att det i projektet fanns att berättelse som var värd att nå ut med och kontaktade därför filmbolaget Eyra media i Örebro.

Fick utvecklingspengar

Bolaget hade tidigare filmat Kördelux i samband med dokumentären om Hasse Andersson. Eyra media tyckte att idén var bra och ville vara med. Tillsammans skrev man en ansökan till Region Örebro län eftersom projektet uppfyllde många av de kriterier som finns för att få utvecklingspengar därifrån.

- Filmningen smygstartade i höstas när Kördelux fick reda på konserten men 13 januari började det på riktigt när vi fick besök av sångerskan Jeanette Köhn, berättar Rozita Åkerstedt.

Artister i världsklass

Tillsammans med Peter Tikkanen har hon lagt upp en plan för innehållet i filmen. Eyra medias filmteam kommer följa mötet mellan Kördelux, Svenska Kammarorkestern och artisterna i de olika övningar och aktiviteter som sker fram till konserten. Filmen avslutas sedan med konserten i maj.

Jag rekommenderar alla att boka en biljett nu för det blir en enda konsert så biljetterna kommer att ta slut. Det kommer att bli en konsert som går bortom tid och rum. Mötet mellan Kördelux med sin unika förmåga att beröra och Svenska Kammarorkestern och gästartisterna i världsklass kommer att vara på en nivå som är för hög för att missas, säger Peter Tikkanen.

Vad betyder det för Kördelux att konserten blir film?

– Kördelux medlemmar drömmer om stora saker och en av drömmarna är att få komma på TV och det kan eventuellt bli verklighet nu, säger Rozita Åkerstedt.

Vad hoppas ni på i mötet med kammarmusiken?

– Vi hoppas på ett varmt möte mellan kulturutövande människor som har olika kvaliteter att bjuda på. Vi vill visa fler på den inneboende kraften och kapaciteten som finns hos oss alla. Hur bra det blir när vi gör saker tillsammans och får likadana yttre förutsättningar.

Mer information

Kördelux är en kör för personer med funktionsnedsättning och en del av daglig verksamhet i Karlskoga kommun. Kördelux är tillsammans med personal cirka 50 personer. De har ett nära samarbete med välmeriterade Öjebokören och när de tillsammans står på scenen är de cirka 70 personer i kören. Kören och dess ledare har redan gjort flera större konserter, framför allt i Karlskoga, inför fullsatta salonger.

Medverkande på konserten 28 maj är förutom Kördelux, Svenska kammarorkestern, Öjebokören samt artister trombonisten Nils Landgren och sopranen Jeanette Köhn. Dirigent är Stefan Solyon, producent Peter Tikkanen.

Konserten kommer innehålla klassiska ”klassiker” blandat med Kördelux egna repertoar arrangerat för kammarorkestern.

Länkar

Biljettbokning på Örebro konserthus hemsidalänk till annan webbplats

Följ resan fram till konserten på Instagramlänk till annan webbplats

Uppdaterad 2020-02-03