- Start
- / Trafik & resor
- / Gator och vägar
- / Belysning
- / Nedmontering av belysning
Nedmontering av belysning
Under våren 2025 kommer Karlskoga kommun att påbörja nedmontering av gatubelysning längs vissa vägsträckor där kommunen i dag ansvarar för belysningen, men där vägen är ägd och underhållen av Trafikverket eller vägsamfällighetsföreningar.
Beslutet grundar sig i att belysningsanläggningarna på dessa sträckor inte längre uppfyller elsäkerhetskrav och består av föråldrade armaturer, bland annat med kvicksilverlampor samt stolpar som har blivit utdömda.
Eftersom Karlskoga kommun inte är väghållare på dessa sträckor, kommer man inte att fortsätta underhålla belysningen där. Den befintliga belysningen som nu ska monteras ner kommer därför inte att ersättas med ny.
De områden som berörs av nedmonteringen är: Högåsen, Timsbron, Granbergsdal, Tavlan, Lonnhyttan, Utterbäck, Stråbergsmyren, Linnebäck, Öfalla, Kosia, Kjällmo, Gälleråsen, Valåsens herrgård, Villingsberg och Karlsdal.
Planerade informationsmöten
Boende i de områden som berörs av förändringen bjuds in till informationsmöte under våren för att få mer information samt få möjlighet att ställa frågor till representanter på Karlskoga kommun, Karlskoga Energi & Miljö och Trafikverket. Det är möjligt att delta på mötet på plats eller digitalt.
Just nu är följande informationsmöten planerade:
Informationsmöte Högåsen
Datum: Tisdag 25 februari
Tid: Klockan 18.00-20.00
Plats: Källarn, Folkets hus Karlskoga
Digitalt möte: Klicka här för att komma till det digitala mötet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nedmontering av belysningen görs med anledning av att den är elsäkerhetsmässigt undermålig, den består i många fall av armaturer med kvicksilverlampor och stolpar som är utdömda. Karlskoga kommun äger och driftar belysningen längs dessa sträckor idag, men kommer framåt inte underhålla befintliga belysningsanläggningar på dessa sträckor eftersom de inte är ansvarig väghållare.
Karlskoga kommun vill fokusera på att förbättra gatubelysningen där det ger störst nytta för allmänheten. Samhällsbyggnadsnämnden, som är väghållningsmyndighet, har därför beslutat att följa en strategi för gatubelysning baserad på likabehandlingsprincipen, vilket tidigare inte tillämpats fullt ut i kommunen.
Gatubelysningen är en del av vägutrustningen, vilket innebär att väghållaren normalt sett äger belysningen längs vägarna. Frågan om vem som ansvarar för belysning på statliga vägar har diskuterats länge. I glesbygden har vissa byar och områden tidigare själva bekostat belysning vid exempelvis hållplatser och korsningar. Många av dessa anläggningar har senare tagits över av kommunen, vilket innebär att kommunen även ansvarar för belysning längs enskilda vägar. Detta gäller inte bara för Karlskoga utan ser likadant ut över hela Sverige.
Tidigare övertag av belysningspunkter har lett till att belysningen inte är jämnt fördelad geografiskt eller mellan platser med liknande förutsättningar. Karlskoga kommun ansvarar för cirka 9000 belysningspunkter längs statliga, kommunala och enskilda vägar. Många av dessa punkter är gamla och närmar sig slutet av sin tekniska livslängd och står inför att monteras ner.
Vissa belysningspunkter på statliga vägar ingår i Trafikverkets plan och ersätts vid rasering, men många av de aktuella punkterna kommer inte att ersättas.
Hur får de som berörs av nedsläckningen information om detta?
De som är boende längs någon av dessa vägar och berörs av förändringen får informationsbrev samt bli inbjudna till ett informationsmöte under våren 2025. Där kommer det finnas möjlighet att ställa frågor till representanter från Karlskoga kommun, Karlskoga Energi & Miljö samt till Trafikverket.