Till Karlskogas startsida

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar rörande utvecklingen av området runt Näset.

Vad har hänt?

Under det senaste året har Karlskoga kommun fått in förfrågningar om mark för hotelländamål från flera olika intressenter. Nu har kommunen tecknat ett marknavisningsavtal med NCC vilket ger förtaget möjlighet att tittat närmare på en del av Näset som en möjlig plats att utveckla för hotelländamål.

Vad är en markanvisning och vad innebär det?

En markanvisning är en överenskommelse mellan en kommun och en exploatör som ger exploatören ensamrätt att under vanligtvis ett till två år, under förutbestämda villkor, förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett specifikt markområde för bebyggande ändamål. Om markanvisningen sker tidigt i planeringsprocessen, kan exploatören spela en aktiv roll i upprättandet av detaljplanen, utredningsarbetet och projektets ramar.

Varför har kommunen gjort ett markanvisningsavtal med NCC?

Ett markansvisningsavtal krävs för att NCC ska kunna gå vidare och se över möjligheterna till en utveckling av Näset. Anvisningen av mark innebär att NCC under två år har exklusiv rätt att utreda förutsättningarna för att uppföra en hotell- och spaanläggning på en del av Näset.

Vad kommer att hända nu?

Nästa steg i processen är att kommunen beslutar om det är lämpligt att påbörja ett detaljplanearbete för området. Om beslutet blir positivt, inleds processen med att ändra befintlig detaljplan.

Vad är planen för området?

De intiala planerna som presenterats för kommunen och som du kan läsa om här, går i linje med den utveckling av området som redan påbörjats. Därtill har projektet lagt till att utreda om det är möjligt att bygga uppe på platån på Näset och samtidigt behålla stigar och natur i området.

Vad krävs för att planerna ska bli verklighet?

Det finns flera olika parametrar att ta hänsyn till innan det här kan bli verklighet. Till en början måste en detaljplaneprocess genomföras som utreder om vad som är möjligt och lämpligt i detta. Om vi i detaljplaneprocessen kommer fram till att ett bygge är möjligt, kan processen gå vidare.

Vad blir kommunens del i ett kommande arbete?

Kommunen kommer inte att bygga eller finansiera något som gäller byggnationen. Däremot kan kommunen, om projektet blir av, investera i andra projekt i området. Det kan vara parkeringslösningar eller olika facilititer för invånare och besökare.

Är det tillåtet att bygga vad som helst på området?

Som detaljplanen är utformad idag skulle det vara möjligt att bygga en industri och bostäder på udden. Det har funnits på platsen tidigare. Vi tror inte att den typen av verksamheter eller byggnader vore positivt utan vill ändra detaljplanen så att den istället möjliggör exempelvis hotellverksamhet och restaurang.

Kommer invånarna att kunna vara med och påverka?

Ja absolut. Vi beaktar alla synpunkter och tar hänsyn till de kloka och relevanta förslag som kommer in. I detta projekt kan du som invånare vara delaktig genom att delta i samrådsmöten, lämna skriftliga synpunkter på förslaget och följa planprocessen via kommunens digitala plattformar. Kommunen kommer att samla in och beakta dina åsikter innan planen fastställs. Du kan även kontakta tjänstepersoner direkt för att ställa frågor eller framföra synpunkter.

Vilka fördelar ger det här för Karlskogaborna?

Kommunen är noga med att omkringliggande miljöer som naturstigar och grönska ska bevaras. Tillgängligheten runt udden ska bevaras och vi tror att fler karlskogabor kommer att vilja vistas i området om ytterligare verksamhet tillkommer. Visionen om ett hotell som smälter in i naturen på Näset skulle möta behovet av flera hotellplatser i Karlskoga samtidigt som det bidrar till att skapa en trevlig mötesplats och stärka förutsättningar att utveckla området ytterligare och ge ett mervärde för Karlskogaborna. Det skulle vara möjligt att utveckla området ännu mer med bryggor, öka tillgängligheten och tillföra annat som gör att området bibehålls och utvecklas i positiv riktning.

Vad kommer det att kosta kommunen?

Kommunen kommer inte att bekosta någon byggnation men kommer sannolikt att finansiera en del kringliggande infrastruktur som vägar och parkeringslösningar. Det sker i de flesta av våra utvecklingsprojekt.
Utgångspunkten, som i alla exploateringsprojekt, är att kostnaderna inte ska överstiga intäkterna. Detta innebär att alla investeringar och satsningar, såsom byggnation av bryggor och gångstigar, måste noggrant planeras och kalkyleras för att säkerställa att projektet blir ekonomiskt hållbart och ger ett positivt nettoresultat. Sedan är det viktigt att beakta vad den här investeringen i ett attraktivt Karlskoga ger för synergieffekter i form av exempelvis ökade intäkter för näringslivet, fler besökare och boende.

Hur ställer sig politiken i Karlskoga till det här? 

I kommunen finns en bred politisk förankring där merparten av både allianspartierna och oppositionen är mycket positiva och stöttar genomförandet av det här projektet. Att de flesta av våra partier är överens om det här ger goda förutsättningar för att det ska lyckas.

Hjälpte informationen på denna sida dig?