- Start
- / Bygga, bo & miljö
- / Karlskoga växer
- / Externa projekt
- / Utveckling av Näset
Utveckling av Näset
Nu tar Karlskoga kommun nästa steg i utvecklingen av området runt Strandvallen och Näset och tecknar ett markanvisningsavtal med NCC. Avtalet ger NCC möjlighet att se över förutsättningarna för att utveckla delar av Näset.
Området runt Näset i Karlskoga är en plats som uppskattas av många Karlskogabor. Idag finns här bland annat beachvolleyplan, minigolf, hundrastplats och idrottsföreningarna Bofors Kanotklubb och Karlskoga seglarklubb.
Genom åren har många olika verksamheter hållit till på Näset. Här har funnits bryggeriverksamhet, en flygplanshangar ett kallbadhus och en gång i tiden utgick fraktångbåten Carl IX härifrån. År 1960 köpte kommunen området och gjorde det tillgängligt för Karlskogas invånare.
Kallbadhus
På Näset låg tidigare Karlskoga kallbadhus som uppfördes 1918. Badanläggningen var utrustad med en 60 meter lång brygga och därtill flera badhytter samt ett tio meter högt hopptorn. Bryggan ut till kallbadhuset förstördes av isen 1927, varpå anläggningen revs. Fundamentet av det som tidigare utgjorde kallbadhusets hopptorn står kvar.
Bryggeri och flygplanshangar
På Näset låg tidigare Karlskoga Ångbryggeri och Möckelnsborgs bryggeri. Det fanns också en flygplanshangar. Ett av bryggerierna etablerades 1851 av C. J. Otterdahl. Verksamheten avvecklades 1958.
Från Näset utgick ångbåten Carl IX, som bland annat fraktade varor. Det rederi som skötte ångfartygsförbindelsen etablerades 1900, av den karlskogabaserade bryggmästaren Emil Blomquist.
Bebyggelse
Näset köptes av kommunen 1960 och gjordes då tillgängligt för Karlskogas invånare. I samband med kommunens köp av Näset revs bryggeribostaden som låg på udden.
Sedan ett par år tillbaka pågår en utveckling av hela området runt Näset och Strandvallen. En aktivitetspark, soldäck och båtbrygga med facilitetshus och en strandpromenad har tillkommit och nu vill Karlskoga kommun gå vidare och göra området ännu mera attraktivt.
Tanken är att ta vara på platsens potential och historik och skapa ett sammanhållet och välkomnande rekreationsområde där man förutom bad, gångstråk och vacker miljö även har tillgång till exempelvis övernattning, restaurang och spa, säger Per Green.
Ett markanvisningsavtal kommer tecknas mellan Karlskoga kommun och NCC. Markanvisningen ger NCC möjlighet att under två år undersöka förutsättningarna att utveckla en del av Näset. För att Näset ska behålla sin nuvarande karaktär och naturnära känsla behöver byggnader och utemiljö gestaltas med omsorg, exempelvis genom val av naturliga material och en färgskala som smälter väl in och harmoniserar med platsen.
Kommunen möjliggör för fortsatt utveckling
Ett viktigt steg för kommunen i arbetet framåt är att se över och anpassa den detaljplan som finns för området och som idag medger att exempelvis industri etablerar sig här till att också innefatta hotell- och spaverksamhet.
Den befintliga detaljplanen möjliggör exploatering som vi inte gärna vill se där, exempelvis för industriändamål och bostäder. Den behöver ändras så att den tillåter en mer ändamålsenlig utveckling på området, säger Per Green.
Resan från markanvisning till ett faktiskt genomförande påbörjas nu och det första steget kommer pågå under två år. Ändring i detaljplanen är en förutsättning för att gå vidare med planerna.
Frågor och svar
Vi har samlat en sida med svar på vanliga frågor, för att hjälpa dig att hitta den information du söker om projektet. Om du inte hittar svaret på just din fråga där, hör av dig till oss.
Kontaktuppgifter
Vill du veta mer om projektet? Eller är det något du undrar över som du inte hittat svaren på här, hör av dig – vi svarar gärna på dina frågor.