Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Så kan du spara energi

När energin är dyr är det bra att tänka extra mycket på hur man använder el och uppvärmning. Här kan du läsa tips på hur du enkelt kan få ner el- och energiförbrukningen och därmed också kostnaden.

Varje kilowattimme (kWh) räknas

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el närmar sig rekordnivåer och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa höglasttimmar under vintern och delar av elnätet riskerar att kopplas bort. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Om det är möjligt försök att styra aktiviteter som drar el till tidpunkter när det är mindre belstning på elnätet.

Högst belastning är just nu mellan 08.00-11.00 och 16.00-19.00. Minsta lilla hjälper, är det många som kan flytta sin elförbrukning och inte ladda bilen eller sätta igång tvättmaskinen just när elen behövs som mest. Då kan vi plana ut energikurvan och kapa topparna när det är som högst belastning på elnätet för att minska risken för bortkoppling.

Energimyndigheten har under hösten en nationell kampanj vid namn Varje kilowattimme (kWh) räknas - med råd om hur du kan spara energi på bästa sätt.

Läs om läget, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra på Energimyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta del av Energimyndighetens ”husguide” som innehåller energieffektiviseringstips och vägledning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På krisinformation.se finns mycket bra information om energiläget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kan du minska dina kostnader för el och värme? Här har vi samlat några tips på hur du kan minska din el- och energiförbrukning genom enkla åtgärder.

 

Tips för att minska energiförbrukningen

 • Sänk inomhustemperaturen med en grad
  - En grad minskar energianvändningen med ungefär 5 procent.
 • Flytta möbler så att de inte täcker element
  - Möbler som står framför element gör att värmen sprids sämre.
 • Kontrollera tätningslister runt fönster och dörrar
  - Med gamla tätningslister är risken stor att de släpper ut mycket värme. Att byta tätningslister är relativt enkelt att göra själv.
 • Byt ut duschmunstycken och blandare
  - Spara varmvatten genom att byta till snålspolande duschmunstycken och moderna engreppsblandare i handfat och diskho. Hur länge och hur ofta du duschar påverkar också energianvändningen.
 • Diska inte under rinnande vatten
  - Använd diskbalja och sköljbalja om du handdiskar.
 • Byt ut gamla termostater
  - Om dina termostatventiler är äldre än 10-15 år är risken stor att de behöver bytas ut. Det är då en god idé att byta ut alla samtidigt.

I Energimyndighetens husguide kan du läsa mer. Den finns länkad längst ned på sidan, tillsammans med andra bra länkar.

Tips för att minska hushållselen

 • Släck lamporna efter dig och installera LED
  - En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa.
 • Titta på energimärkningen när du köper nya vitvaror och maskiner
  - Beroende på vilken produkt det är visar energimärkningen även andra viktiga funktioner som vattenanvändning, buller och programtid.
 • Ta hand om din kyl och frys
  - Frosta av årligen och damma baksidan. Se också till att dörren håller tätt, för att garantera en effektiv kylning. Normal temperatur i ett kylskåp bör vara 4 grader och i en frys minus 18 grader.
 • Tvätta i kallt vatten
  - Oftast räcker det att tvätta i 30 grader. Det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 grader eller 60 grader för att bli ren.
 • Stäng av TV:n och datorn helt
  - Stand-by och viloläge drar onödig el när du inte använder apparaterna.
 • Sätt lock på kastrullen och använd gärna vattenkokaren
  - Vid kokning minskar energianvändningen med ungefär 30 procent om du använder lock. Dessutom är det mer effektivt att koka upp vattnet i vattenkokaren innan det hälls ner i en kastrull, om du inte har induktionshäll.

Hur mycket el drar dina apparater?

En bra idé är att räkna ut hur mycket el dina apparater och maskiner använder. Det du behöver veta är vilken effekt (W) apparaten har och hur länge den används (timmar (h) per år). På Energirådgivningens webbplats kan du läsa mer om beräkningen.

Kontakta kommunens energirådgivare

Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finansieras med bidrag från Energimyndigheten.

Privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer är alla välkomna att få stöd och råd.

Har du en fråga till energi- och klimatrådgivaren kan du mejla info@karlskoga.se eller ringa 0586‑610 00.

Hjälpte informationen på denna sida dig?