- Start
- / Kommun & politik
- / Trygghet
- / Snacka om trygghet
- / Så arbetar vi med trygghet
- / Bostad
Bostad
Här kan du läsa mer om några exempel på arbete som pågår kopplat till trygghet i bostaden.
Bergslagens Räddningstjänst (BRT), som är verksamma i Karlskoga kommun, jobbar på flera sätt för att förebygga brand i bostäder och öka tryggheten bland Karlskogas invånare. En del av det viktiga arbetet som räddningstjänsten gör i Karlskoga är att besöka privatbostäder för att erbjuda kostnadsfri information och råd om brandsäkerhet i bostad.
BRT arbetar även för att stärka brandskyddet i bostäder i samband med att räddningstjänstens personal installerar trygghetslarm hos privatpersoner. Då görs även en kontroll av brandvarnare i bostaden. Om brandvarnaren inte fungerar så åtgärdas det av BRT:s personal på plats.
För att öka riskmedvetenheten hos ungdomar, ge handlingskraft och skapa relationer till blåljuspersonal har BRT initierat ett eget utbildningskoncept kallat Blåljuskampen. Konceptet bygger på ett antal digitala utbildningsklipp som BRT erbjuder samtliga högstadieskolor att ta del av och dessa följs sedan upp av ett lärotillfälle där eleverna får testa sina kunskaper i praktiken. Just nu genomförs Blåljuskampen på en högstadieskola i Karlskoga.
Medskick från BRT till Karlskogas invånare är att ett bra brandskydd i hemmet består av tre B:n: brandvarnare, brandfilt, brandsläckare (och försäkring).
Karlskogahem arbetar aktivt för att deras boenden ska vara en trygg plats. En viktig del är att alla boende ska se sin del i och ta ansvar för gemensamma utrymmen. Förrådsinbrott förekommer och därför jobbar man aktivt med att informera om vad man som boende själv kan göra för att minska risken för att drabbas. Genom att hälsa och ha en dialog med sina grannar, se till att porten låser sig och inte släppa in obeöriga så bidrar man som beoende till att öka tryggheten.
Vi strävar efter att hålla Karlskogas miljöer städade och fina, dels när det gäller nedskräpning men också när det gäller skadegörelse. En plats som är städad och inbjudande upplevs som tryggare.
När det gäller skadegörelse i form av klotter har Karlskoga kommun de senaste åren hittat ett effektivt arbetssätt för att hantera detta. Eftersom kommunen har egen personal som gör jobbet med att sanera klottrade ytor är det möjligt att vara väldigt snabb när det kommer in anmälan om att en plats utsatts för klotter. Platser som är särkilt utsatta har också klotterkskyddats, vilket gör att färgen inte fastnar och det blir lättare att ta bort. Detta är en viktig del i trygghetsarbetet då det visat sig att platser som är klottrade upplevs som otrygga.