Till Karlskogas startsida

Resor och ekonomi

Här finns information för elever i gymnasieskolan om busskort (elevresa) och andra ersättningar.

Elever i anpassad gymnasieskola gäller e-tjänsten för skolskjuts, inte elevresa. E-tjänsterna finns längst ner på sidan. För att bli beviljad elevresa av Karlskoga kommun behöver du vara folkbordförd i kommunen.

För att vara garanterad busskort vid skolstart är ansökningsperioden för årskurs 2 och 3 den 25 mars–15 maj. Elev som börjar årskurs 1 är ansökningsperioden 1–20 juli, eleven måste ha tackat ja till gymnasieutbildningen. Det går att ansöka om busskort under hela läsåret.

Elever som på grund av funktionsnedsättning inte kan använda allmänna kommunikationer hänvisas till 1177.se för ansökan om färdtjänst.

Så här går det till

  1. Du ansöker via Karlskoga kommuns e-tjänst ”Digital ansökan elevresa”. Länk finns längst ner på denna sida.
  2. Beslut kommer via den mejl som du angav i e-tjänsten ”Digital ansökan elevresa”.
  3. När beslutet är taget får du ditt busskort på skolan. Elever som ska studera på skolor i Kristinehamn får hämta ut sitt busskort på Möckelngymnasiet i Karlskoga. Elever som ska studera på skolor i Karlstad bokar en tid för att hämta sitt busskort på Skolförvaltningen i Kunskapens hus, Värmlandsvägen 23, Karlskoga. Kontaktuppgifter till skolförvaltningen finns i beslutet.

Krav för att bli beviljad busskort

Elever i gymnasieskolan som är i behov av resa mellan hemmet och skolan kan ansöka om busskort. För att busskort ska beviljas gäller följande:

  • Eleven är folkbokförd i Karlskoga kommun.
  • Elevens kortaste väg till skolan från hemmet är minst 6 km.
  • Eleven är heltidsstuderande.
  • Eleven har inte inackorderingsbidrag.
  • Eleven har rätt till studiebidrag.
  • Om kraven i de första fyra punkterna är uppfyllda kan en elev beviljas busskort från och med första terminen i gymnasieskolan även om eleven ännu inte har fyllt 16 år.
  • Busskort kan beviljas till och med första kalenderhalvåret det år eleven fyller 20 år.

Busskortets giltighet

Busskortet gäller för ett läsår och är giltigt för resor till och från skolan, måndag-fredag fram till klockan 19.00 under terminerna. Det gäller på samtliga busslinjer i Karlskoga och det aktuella länet eleven pendlar till. Kortet gäller även på alla tåg inom länet, förutom SJ Snabbtåg.

Eleven ska alltid kunna visa upp kortet samt fotolegitimation. För Värmlandstrafikens busskort krävs kvitto om eleven åker tåg.

Resor de första veckorna

Elever som börjar årskurs 1 och inte har något gymnasiekort sedan tidigare får resa på det tillfälliga färdbeviset som kommer tillsammans med antagningsbeskedet, det tillfälliga färdbeviset gäller i 2 veckor.

Elever som börjar i årskurs 2 eller 3 kan åka med sitt gymnasiekort från tidigare läsår under de första två veckorna.

Om eleven studerar i Karlstad eller Kristinehamn och inte hämtat ut kortet före skolstart måste eleven själv betala sina resor till och från skolan, utläggen ersätts inte.

Vanliga frågor och svar om elevresa

Hur lång tid tar det från när man skickat ansökan till att man får ett beslut?

Det är normalt två veckors handläggningstid. Har du sökt inom ansökningsperioden får du ditt busskort innan skolstart.

Kan jag få beviljad elevresa vid växelvis boende?

Ja, om du bor ungefär lika mycket hos båda dina vårdnadshavare. Detta gäller bara tills du fyller 18 år, därefter kan du bara få elevresa från din folkbordföringsadress. Båda adresserna behöver ligga i Karlskoga kommun.

Vart ska jag vända mig för att få elevresa om jag går på Möckelngymnasiet men bor i en annan kommun?

Du gör ansökan i din hemkommun.

Kan man få ett utökat busskort (kväll och helg)?

Nej, i Karlskoga kommun kan man inte få ett utökad busskort för kväll och helg.

Om jag behöver ett busskort när jag ska på APL?

Kontakta din skola för att få hjälp med ett busskort.

Hur mäts sträckan?

Det är faktisk väg (inte fågelväg) som mäts. Det mäts i ett datasystem så det blir lika för alla. Det tas inte hänsyn till trafikförhållanden.

Kan jag få elevresa om jag är över 20 år?

Du kan få elevresa fram till det första halvåret du fyller 20 år. Från höstterminen det år du fyller 20 år kan du ansöka om studiemedel från CSN.

Kan man få elevresa om man studerar på folkhögskola?

Ja, om man uppfyller de krav som gäller för elevresa.

Hur ska jag ansöka om elevresa om jag har skyddad identitet?

Blankett för ansökan finns att få via kommunens servicecenter

Hur kan jag ansöka om elevresa om jag inte har bank-id?

Blankett för ansökan finns att få via kommunens servicecenter.

Om kortet går sönder eller tappas bort

Om kortet går sönder eller tappas bort ska eleven kontakta sin skola. Eleven kan då få ett nytt busskort mot en expeditionsavgift på 200 kronor. Enkelbiljetter ersätts inte. Elever som studerar i Karlstad kontaktar Skolförvaltningen, Karlskoga kommun.

Om busskortet inte räcker till

Elever som har svårt att ta sig till skolan eller närmaste hållplats med läns- eller stadsbuss kan ansöka om ersättning för anslutningsresa eller kontantersättning. Anslutningsresa eller kontantersättning söks via e-tjänsten "Ansökan elevresa".

Anslutningsresa

En elev som har minst 4 km till närmaste aktuella buss- eller tåghållplats kan ansöka om ersättning för anslutningsresa. Ersättningen utgår från Skatteverkets beräkning för skattefri bilersättning för egen bil i tjänst (bilersättning x antal km x antal skoldagar per månad).

Kontantersättning

Om en elev inte alls kan använda allmänna kommunikationer för att ta sig till skolan på grund av kollektivtrafikens planering i kommunen kan eleven ansöka om kontantersättning. Ersättningen är max nettokostnaden för aktuellt busskort per termin. Byte mellan kontantersättning och busskort kan inte ske under läsåret.

Studieavbrott, skolbyte eller flytt

Vid studieavbrott, skolbyte eller flytt gäller inte beslutet längre och kortet lämnas in på skolan. Om behovet av busskort kvarstår ska ny ansökan göras.

Elever som inte är folkbokförda i Karlskoga kommun

Elever från Degerfors kommun behöver inte göra ansökan och alla elever folkbokförda i Degerfors kommun tilldelas busskort första skoldagen på Möckelngymnasiet av sin mentor.

Alla övriga elever folkbokförda i annan kommun söker elevresa hos sin hemkommun.

Inackorderingstillägg

En elev som har minst 40 km resväg mellan hemmet och skolan eller en total restid på minst två timmar per dag kan ansöka om inackorderingstillägg som är ett bidrag till kostnaden för inackordering och hemresor.

Förutsättningar för att bidraget ska beviljas är:

  • Eleven är folkbokförd i Karlskoga kommun.
  • Eleven går i en kommunal gymnasieskola, är född 2008 eller senare (för läsåret 2024/2025) och är förstahandsmottagen.
  • Eleven är inackorderad på studieorten.

Inackorderingstillägg belopp

Gäller från 1 januari - 31 december 2024

Avstånd i kilometer

Ersättning

0-149 kilometer

1910 kronor

150-349 kilometer

2310 kronor

350-

2700 kronor

En elev som går på en fristående gymnasieskola eller folkhögskola på annan ort ansöker om inackorderingsbidrag hos CSN.

Hur du ansöker

Ansökan görs via en blankett som skickas till skolförvaltningen. Blankett för ansökan finns att få via kommunens servicecenter. Vi behöver ha ansökan senast den 15 september för att vi ska hinna behandla den tills den första utbetalningen den 25 september. Utbetalning sker den 25:e i varje månad (september-maj). Bidraget betalas ut nio gånger per läsår men gäller för tio månader. Första utbetalningen i september gäller för halva augusti och september.

Studiehjälp/studiebidrag (CSN)

Du som studerar på gymnasiet kan få ekonomiskt bidrag så kallat studiehjälp av Centrala studiestödsnämnden (CSN). På deras webbplats finns mer information om bidraget.

Hjälpte informationen på denna sida dig?