Till Karlskogas startsida

Utveckling av Solvargshagen

Illustration som visar ett bostadsområde från luften. Husen i området är röda och har gröna tak. I området finns mycket träd och vägar som slingrar sig mellan husen.

Illustrationen visar hur Solvargshagen skulle kunna komma att se ut utifrån konceptförslaget som finns.

Nu planeras en ny, grön och hållbar stadsdel i Solvargshagen med plats för olika boendeformer, gemenskap och livskvalitet – för alla generationer.

Stadsdelen Solvargshagen ligger i Karlskogas nordvästra del, precis i anslutning till Lötgårdarna och Lötgärdet, ett stenkast från Nobelhallen. Just nu pågår ett arbete med att möjliggöra utveckling av området på flera sätt, bland annat genom att ta fram en ny detaljplan som skapar förutsättningar för utveckling av bostäder, centrumverksamheter och andra kompletterande funktioner inom området.

Det finns ett framtaget konceptförslag för Solvargshagen där hållbarhet, trygghet och självständighet är i fokus. Ett konceptförslag är en tidig och övergripande idé och vision för ett projektområde. Du kan ta del av konceptförslaget samt lämna dina synpunkter nedan.

Dialogtillfälle - utveckling av Solvargshagen

Kommunen bjuder in till en medborgardialog lördag den 17 maj där konceptförslaget för Solvargshagen kan fungera som grund för dialog, feedback och vidareutveckling.

Datum och tid: Lördag 17 maj, klockan 10.00

Plats: Alfred Nobels torg (vid regn och blåst är vi i Bibliotekets hörsal)

Ingen föranmälan krävs.

På plats kommer du träffa tjänstepersoner från Karlskoga kommun. Du kommer ha möjlighet att ta del av information men framförallt möjlighet att ställa frågor och komma med tankar och idéer under lättsamma former.

Konceptförslag för Solvargshagen

Konceptförslaget för Solvargshagen tar sikte på ett attraktivt område där robusthet, hållbarhet, trygghet och självständighet står i centrum. Genom en välplanerad enkelriktad rundslinga som begränsar biltrafiken skapas en harmonisk och säker miljö som bland annat uppmuntrar till utomhusaktiviteter och gemenskap.

Mångfald i bebyggelsen

Området präglas av en mångfald i bebyggelsen, där villor, tiny houses, radhus, parhus, kedjehus och flerfamiljshus erbjuder hem för alla generationer och livsstilar. Närheten till centrumfunktioner som service, handel, mötesplatser och kollektivtrafik stärker områdets attraktivitet och gör det enkelt att leva ett bekvämt vardagsliv. Möjligheten att bo kvar inom samma område under lång tid bidrar till en stark känsla av tillhörighet.

Gemensamma utrymmen, såsom skogsträdgården, mobilitetshubben och verkstaden främjar kunskapsutbyte, sammanhållning och en hållbar livsstil. Samfällighetsföreningen ger boende möjlighet att aktivt delta i förvaltningen och skötseln av dessa gemensamma platser.

En grön stadsdel

Arkitekturen och landskapsdesignen är inspirerade av trädgårdsstadens principer, vilket innebär en harmonisk fördelning mellan byggnader och grönområden. Gatorna är berikade med träd och grönska och följer terrängens naturliga form, vilket skapar ett inbjudande och tydligt gaturum.

Solvargshagen är en levande och grön stadsdel där trädgårdsstadens principer inte bara skapar attraktiva bostadsmiljöer utan även bidrar till en hållbar framtid. Gröna korridorer flätar samman bostadsområdet och skapar en naturlig koppling till omgivande grönområden.

Området integrerar dagvattenlösningar såsom dammar och magasin, vilka används till bevattning. Parken ger utrymme för rekreation och lek, samtidigt som man bevarar den befintliga topografin och växtligheten. Denna harmoniska gestaltning kan potentiellt göra Solvargshagen till en inspirerande modell för framtida stadsutvecklingsprojekt.

Klassiska färg- och materialförslag

Området ska ha en varierad färgsättning med inspiration från klassiska färger och material, föredraget i trä. Husen ska ha tidlösa proportioner och former. Charmanta detaljer som spröjs på fönster och snickarglädje tilläggas med fördel för att förstärka den trygga, mysiga och ombonande känslan.

Mobilitetshub

Ett sätt att underlätta vardagen och i förlängningen bidrar till minskade utsläpp och miljöbelastningar.

Förslag på tjänster som kan ingå i en mobilitetshub:

  • Bilpool och laddstation
  • Cykelpool + laddmöjlighet + cykelpump
  • Elscootrar + laddmöjlighet
  • Släp
  • Leveransboxar (post/paket)
  • Kylda leveransboxar (hemleverans matkassar)
  • Sopsortering/ återvinning (lättillgängligt)
  • Gemensamt förråd (ex: verktyg, trädgårdsredskap, gräsklippare)

Gemensam skogsträdgård

En skogsträdgård är ett odlingssystem som efterliknar ett naturligt ekosystem, som en skog eller ett skogsbryn. Målet med en skogsträdgård är att producera en hög skörd av olika växter med låg arbetsinsats och att skapa en självskötande odling. Detta uppnås genom att plantera växter som är till nytta för människan, såsom nöt- och fruktträd, bärbuskar och fleråriga grönsaker, samt funktionella växter som förbättrar jordkvaliteten och bidrar till biologisk mångfald.

Skogsträdgårdar kan fungera som mötesplatser för workshops och kurser samt för trädgårdsentusiaster och grannskapet. Kunskap och erfarenheter kan delas, och gemenskapen kan stärkas.

Olika rum för olika behov

Inom kvarteret finns ett flertal mindre grönområden för olika intressen och behov, såsom grillplatser, miljöer som inbjuder till lek och dammar som skapar trevliga uteplatser. Vilket ska möjliggöra möten med nya människor.

Lättillgänglig grönska och ett flertal promenadstigar finns direkt utanför dörren, vilket främjar hälsa och rörelse. Dessa ansluta till de befintliga grönområdena.

Områdets terräng är anmärkningsvärt jämn och utgör en idealisk miljö för personer med rörelsebegränsningar. Denna egenskap hos kvarteret ge bra förutsättningar till en inkluderande atmosfär där rörelsehindrade kan röra sig fritt och självständigt.

Illustrationsbilder för koceptet

Illustrationerna för konceptförslaget visar hur området skulle kunna komma att se ut.

En illustrerad bild över ett bostadsområde. Bilden visar röda hus men många gröna träd och buskar.
En illustrerad bild över ett bostadsområde. Bilden visar röda hus men många gröna träd och buskar.

Karta över området

Kartbild med en svart sträckad linje som ringar in ett avgränsat område.

Solvargshagen ligger i Karlskogas nordvästra del, precis i anslutning till Lötgårdarna och Lötgärdet, ett stenkast från Nobelhallen. Kartan visar vilket område dialogträffen berör.

Lämna dina synpunkter

Här kan du lämna in dina tankar och idéer kring Solvargshagen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?