Upptäck glädjen i modersmål – besök utställningen på biblioteket!

Under vecka 7 har modersmålsundervisningen firats på skolorna i Karlskoga. Nu fortsätter firandet med en utställning på Karlskoga biblioteket under vecka 8, i samband med Internationella modersmålsdagen den 21 februari.
Internationella modersmålsdagen instiftades av Unesco 1999 för att främja språklig mångfald och firades första gången år 2000. I Sverige talas uppskattningsvis närmare 200 modersmål, där svenska är störst med cirka 8 miljoner talare, följt av finska och arabiska. Finska, samiska, meänkieli, romani och jiddisch har en särskild ställning som nationella minoritetsspråk.
Av Karlskogas cirka 3 100 grundskoleelever har omkring 1 000 ett annat modersmål än svenska. Modersmålsenheten erbjuder undervisning i 21 olika språk till 550 elever under läsåret 2024/2025. De språk som det undervisas i är bland annat arabiska, franska, mandarin, persiska dari, Serbiska för att nämna några.
Passa på att ta del av våra fantastiska lärare och deras elevers arbeten. Utställningen ger en bild av variationen i vår modersmålsundervisning. säger Jessica Melin, enhetschef för modersmålsenheten.
Modersmålsundervisning är ett frivilligt ämne där elever får möjlighet att stärka sitt modersmål i tal och skrift, läsa och analysera litteratur samt lära sig om traditioner och samhällsfrågor i områden där språket talas.

Välkommen till biblioteket för att ta del av utställningen och lära dig mer om hur modersmålsundervisningen främjar flerspråkighet och kulturell förståelse. Bidragen i utställningen kommer från alla våra skolor i Karlskoga och pågår under vecka 8.