Till Karlskogas startsida

Vattenhjulet – en hyllning till vattnets kraft och Karlskogas historia

Konstverk i två delar i en rondell. Ena delen är konor i varierande höjder och andra delen är ett vattenhjul.

Vatten, människan och naturens kraft – det är essensen av mitt konstverk. Orden kommer från Ann Dakovic, stadsarkitekt i Karlskoga kommun och kreatören bakom konstverket i Ekebyrondellen. Ett projekt som föddes som en enkel skiss för mer än 16 år sedan och som nu välkomnar dig varmt i Karlskogas västra infart.

Från skiss till verklighet

Resan började redan 2008 i en diskussion kring ombyggnationen av Ekebykorsningen. Under mötet ritade Ann några snabba skisser på ett papper, en idé som senare låg vilande i flera år. När hon återvände till Karlskoga kommun 2019 väcktes projektet åter till liv. Med stöd från före detta Kultursekreterare och konstnär Göran Persson, styrgruppen för Offentlig och konstnärlig utsmyckning och samarbete med Trafikverket kunde planerna konkretiseras. Det stod klart att konstverket, med titeln Vattenhjulet, skulle pryda rondellen i Ekeby.

Det var en lång process, men att se konstverket ta form var obeskrivligt. Jag sov inte natten innan jag skulle få se Vattenhjulet för första gången, men när jag såg det monterat släppte all oro, jag är jättenöjd med slutresultatet.

Vattnets kraft som inspiration

Konstverket är en hyllning till vattnets kraft och dess betydelse för mänsklig innovation. Inspirationen kommer från vattenhjulet i Dammbro, en plats med både historisk och industriell betydelse för Karlskoga. Under ett besök, en grå novemberdag när vattnet forsade som allra mest, väcktes fascinationen hos Ann, Vattnets makt är oöverträffad. Det är en påminnelse om hur naturen och människan alltid har varit sammanflätade.

Konstverket består av två delar. Den ena delen visar konor i varierande höjder som symboliserar flödet och dynamiken i Timsälven. Den andra delen skildrar det klassiska vattenhjulet vid Dammbro och tillsammans skapar de en harmonisk dialog mellan natur och historia. Materialet, cortenstål, valdes för sin hållbarhet och tidlösa skönhet. Det åldras med värdighet, precis som berättelsen bakom platsen.

Rondellen som en konstnärlig plattform

När det kommer till konstverkets plats beskriver Ann rondeller som unika konstnärliga arenor: Rondeller ger en stad karaktär och bjuder in resenärer att upptäcka platsen. Karlskoga är en stad med mycket att berätta, och min önskan är att utsmyckningen väcker en nyfikenhet både för Karlskoga och Karlskogas historia. Jag hoppas att Vattenhjulet inte bara ska väcka stolthet utan också inspirera till att utforska Karlskogas alla dolda pärlor.