Finlands självständighetsdag – 6 december
Finlands självständighetsdag firas till minne av landets frigörelse från Ryssland 1917 och hedrar de som kämpade för självständighet under vinter- och fortsättningskrigen samt under andra världskriget. I Sverige uppmärksammas dagen på grund av den finsktalande befolkningen, och i Karlskoga firas den med en gudstjänst följt av ett firande.
Finlands självständighetsdag, eller Suomen itsenäisyyspäivä på finska, firas den 6 december och är landets nationaldag. Dagen hedrar inte bara Finlands ursprungliga självständighet utan också minnet av de som stupade i kampen för landets självständighet under vinter- och fortsättningskrigen samt under andra världskriget.
I Sverige uppmärksammas självständighetsdagen särskilt med tanke på den stora finsktalande befolkning som har flyttat till Sverige under olika perioder, bland annat på 1600- och 1700-talen till Värmlands finnbygder samt under 1960- och 70-talen. Finland var en del av Sverige fram till 1809, och svenska är ett av Finlands två officiella språk.
I Karlskoga firas dagen med en gudstjänst klockan 16.00 i Karlskoga kyrka, följt av självständighetsdagens firande i Källaren på Folkets hus klockan 17.45.
Några av traditionerna under dagen:
- Två blåvita ljus tänds
- Självständighetsdagens gudstjänst i Helsingfors domkyrka, där presidenten deltar
- Slottsbal i presidentpalatset
- Presidenten delar ut statliga hederstecken
- Finlands försvarsmakt befordrar officerare
- 6 december är en allmän flagg- och helgdag
- Fackeltåg i universitetsstäder
- Kransläggning på hjältegravar
- Filmen Okänd soldat från 1955 visas på TV
- Republikens president sänder en hälsning till utlandsfinländare, som du kan se här (länk till Youtube) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.