Innovativt projekt stärker inkludering och självförsörjning
Under de senaste åren har Karlskoga kommun, genom socialförvaltningen, fokuserat på att minska försörjningsstödet och antalet hushåll som är beroende av ekonomiskt bistånd, särskilt de med barn. En central del i detta arbete har handlat om att öka sysselsättningen och självförsörjningen bland kommunens medborgare som tidigare befunnit sig i utanförskap.
Resultaten talar för sig själva: antalet hushåll som fått ekonomiskt bistånd har halverats, från cirka 630 hushåll sommaren 2016 till runt 300 det senaste året. Detta har resulterat i besparingar på cirka 30 miljoner kronor i direkta utbetalningar av bistånd.
Trots dessa framsteg kvarstår utmaningar, särskilt för de som fortfarande är beroende av ekonomiskt bistånd. Många av dessa personer står långt ifrån arbetsmarknaden och kan ha olika svårigheter såsom psykosociala problem, språkliga hinder eller tidigare missbruk – ibland kombinationer av dessa faktorer.
Grönt försteg till framsteg: En ny väg framåt
För att ta itu med dessa utmaningar har Karlskoga kommun finansierat det innovativa ESF-projektet "Grönt försteg till framsteg". Syftet med projektet är att lyfta individer mot en framtid där de kan bidra till samhället, känna stolthet och bli ekonomiskt självförsörjande.
Projektet kombinerar väletablerade metoder med innovativa tekniker, fokus på återbruk och samhällsnytta. Deltagarna får möjlighet att delta i naturupplevelser och odling, vilket visat sig ha positiva effekter på både fysisk och psykisk hälsa. Genom att odla grönsaker lär sig deltagarna praktiska moment och får en chans att skapa sociala band i en inkluderande miljö.
För första gången blandas inrikes och utrikes födda med olika bakgrund och erfarenheter, vilket har skapat dynamik i gruppen och möjligheter till ömsesidigt lärande. Projektet inkluderar också hållbarhetstänkande som sträcker sig ända till hur man återanvänder material, till exempel genom att använda mjölkförpackningar och avfall som näring till växter.
Hållbarhet och samhällsnytta
I det dagliga arbetet används särskilt eco-vänliga resurser, där projektet förlitar sig på solenergi och egna muskelkrafter. Deltagarna har skapat en bevattningslösning som kan hantera upp till 8 000 liter vatten per dag och har byggt en ny paviljong som är helt frikopplad från det kommunala el- och vattennätet.
Odlingsverksamheten har resulterat i en mängd ekologiskt odlade grönsaker som levereras till Bullerdalens förskola, Lötängens vårdboende och det sociala företaget AKKA. Deltagarna har också möjlighet att tillaga en del av skörden tillsammans på plats, vilket bidrar till sammanhållning i projektet.
Efter projektets första år är flera deltagare nu på väg ut i arbetslivet eller studier, och för över 80 procent av dem finns det en plan för fortsatt utveckling, berättar projektledaren Per Wassgren som är väldigt nöjd över hur framgångsrikt projektet har varit!
Framtiden
För närvarande har projektet inga deltagare, och man arbetar intensivt med att utvärdera aktiviteterna och arbetsmetoderna från det första året. Målet är att utveckla och förbättra dessa inför det andra året av det treåriga projektet. I december inleds intervjuer med nya deltagare, och i mitten av januari påbörjas projektet igen med en ny grupp människor som ska få möjlighet att växa och utmanas för att närma sig egenförsörjning.