Inga oanmälda besök från hemvården
Det förekommer att bedragare lurar sig in i hemmet hos äldre och personer med funktionsnedsättning för att stjäla kontanter, bankkort eller andra värdesaker. Ett viktigt råd är att aldrig släppa in okända personer som kommer oanmälda utan att först kontrollera att personerna är de som de utger sig för att vara. Kommunens medarbetare från hemvården gör aldrig oanmälda besök hos privatpersoner.
Alla besök som görs av hemvården är planerade och den som ska få besöket känner till det i förväg. Undantaget är om medborgaren tryckt på sitt trygghetslarm.
Hos de flesta medborgare vi besöker har vi har så kallad nyckelfri hemvård och då ringer medarbetarna på dörren och går sen in med en digital nyckel. Hos de som inte har nyckelfri hemvård så har hemvårdens medarbetare vanlig nyckel som de kan gå in med säger Eva Persson, förvaltningschef för socialtjänsten.
Uppmaningen är att inte öppna för någon som säger att de är från hemvården om inte besöket är planerat eller om du har larmat. Larmar du och inte kan öppna så går hemvårdens medarbetare in med nyckel.
Eva lyfter fram Polisens webbplats där det finns utförlig information om vanliga brott mot äldre och personer med funktionsnedsättning och hur de bäst kan skyddar sig.
Vi har haft polisen på besök på anhörig- och äldredagarna för att prata om bland annat detta. Det är också en stor fördel om man tar del av tar den information som finns hos Polisen och som lyfts i nationella medier med jämna mellanrum, säger Eva Persson.
Än så länge har inte alla kommunens medarbetare en särskild id-handling som visar att de kommer från kommunen.
Säkerheten för våra medborgare som har hemvård är en jätteviktig fråga och vi kommer därför att utöka användningen av ID-kort, säger Eva Persson.