Till Karlskogas startsida

Yrkes-SM - en möjlighet för elever att upptäcka, utforska och prova på olika yrken

Ingång till Yrkes-SM Karlstad

Förväntansfulla elever i årskurs 7 från Karlskoga och årskurs 1 från alla yrkesprogram på Möckelngymnasiet bussades in till Karlstad under onsdagen för att besöka Yrkes-SM.

Yrkes-SM är ett evenemang där besökare får möjlighet att upptäcka, utforska och prova på olika yrken. En chans för elever att få information och inspiration inför sitt framtida studie- och yrkesval. På plats fanns 68 yrken representerade varav 32 var tävlingsyrken, massa prova på aktiviteter och ett fullspäckat seminarieprogram.

Elever står vid bord på mässa och gör rosor i marsipan

Några som tog tillfället i akt att prova, kanske sitt framtida yrke, var Wendela, Sara, Juna, Meja och Lin som bland annat besökte montern för bagare och konditor. Där fick de testa på att göra egna rosor av marsipan.

Ett initiativ från företagen i Teknikcollege Karlskoga-Degerfors

Initiativet till att besöka Yrkes-SM kommer från företagen i Teknikcollege Karlskoga-Degerfors. Företagen såg Yrkes-SM som en bra möjlighet att visa upp olika yrken och koppla det till yrkesprogrammen på Möckelngymnasiet.

Bussarna har, tillsammans med skolförvaltningen, sponsrats av Elcoline, Partnertech, Saab, BAE och Bröderna Axelssons plåtslageri som alla är företag som ingår i Teknikcollege. Outokumpu sponsrade resan till Yrkes-SM för årskurs 8 på Stora Vallaskolan i Degerfors.

Fyra elever står med armarna runt varandra och kollar in i kameran.

Killarna Lukas, Oscar, Dylan och Eddie från Skrantaskolan tycker att det har varit en rolig och inspirerande dag. I sina framtida studie- och yrkesval tar de med sig att välja något de trivs med och framförallt det som de tycker är roligt.

Karlskogatjej – en av fyra tävlande frisörelever

Elev klipper docka i en tävling på en mässa.

Förutom eleverna som var på plats för att besöka evenemanget var det en grupp elever som var lite extra spända under dagen. Det var eleverna från Hantverksprogrammet som hejade på Dixie Granlund, elev i årskurs 3 Hantverksprogrammet, som tävlade i Yrkes-SM. Dixie är en av fyra frisörelever som blivit uttagen att tävla om en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i EM och VM. Tävlingen, som delas upp i fem delmoment, pågår mellan tisdag 23 april och torsdag 25 april. Torsdag eftermiddag avgörs det vem som står som vinnare.