Till Karlskogas startsida

Karlskoga firar Sverigefinnarnas dag med utmärkelse

Sverigefinnarnas flagga vajar mot himlen

Sverigefinnarnas flagga, som är designad av Andreas Ali Jonasson.

Den 24 februari firas traditionsenligt Sverigefinnarnas dag – i år med extra festlig inramning. Karlskoga blev nämligen utsedd till "Årets sverigefinska kommun 2024".

Årets sverigefinska minoritetskommun är ett årligt pris som delats ut av Sverigefinländarnas Delegation sedan 2010.

"Priset betyder jättemycket och vi är väldigt stolta. Detta är ett bevis att vi gör ett bra arbete tillsammans med den sverigefinska minoriteten. I år var tyngdpunkten på samråd och på den punkten har vi kommit långt", säger Karlskoga kommuns minoritetsstrateg Anne Ågren.

Markus Marttila, ordförande för Sverigefinländarnas Delegation, berättar om Karlskogas fina utveckling.

"Styrelsen för Sverigefinländarnas Delegation konstaterar att Karlskoga kommun har utvecklat den strukturerade dialogen med nationella minoriteten sverigefinnar i sin kommun på ett föredömligt sätt. Vi önskar dem lycka till med det fortsatta arbetet."

Vill du komma och fira tillsammans med oss?

Välkommen till Musikpalatset i Karlskoga på Bergrumsvägen 3, lördagen den 24 februari klockan 17.00! Då uppträder Anna Heikkinen & Längtans kapell med sin musikberättelse ”Satumaa/Sagolandet”. Via sina tolkningar av den finska tangon söker Anna Heikkinen & Längtans Kapell efter historia och rötter, efter en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk.

Med en väv av ord och toner, finska och svenska texter, dragspel, saxofon och cello söker föreställningen efter ett förlorat Satumaa – ett eget Sagoland.

Sångerna sjungs på både svenska och finska. Berättandet är på svenska.

Inträdet är gratis och kvällen arrangeras tillsammans med Degerfors kommun.

Motiveringen till utmärkelsen

Karlskoga kommun har haft samråd med den sverigefinska minoriteten sedan anslutningen till finskt förvaltningsområde 2012, ett samråd vars struktur har sedan dess utvecklats på ett föredömligt sätt.