Till Karlskogas startsida

Vår nya AI-tjänst – utveckla Karlskoga tillsammans med Affe

Affe är Karlskoga kommuns egenutvecklade AI-tjänst för att samla in åsikter, tankar, synpunkter och förslag från allmänheten om hur man vill att kommunen ska utvecklas. Han förstår vad du säger, ställer motfrågor och för dialog – och har fått sitt namn från en av stadens största.

Med Affe kan du både chatta och prata för att framföra dina tankar kring hur du vill att kommunen ska utvecklas. Det kan till exempel vara idéer på nya bostadsområden, förbättringsförslag på cykelvägar, tankar om nya lekplatser eller annat som gör att Karlskoga helt enkelt blir en bättre stad. När du känner dig klar och har fått ur dig det du vill säga, sammanfattar AI-tjänsten det ni har pratat om och sparar ner det anonymt tillsammans med idéer och tankar som kommit in från andra människor.

Affe gör sedan sammanställningar över allt han har fått till sig, vilka idéer som var vanligast förekommande och andra analyser som kommunens samhällsledningsavdelning kommer att använda i arbetet med att utveckla Karlskoga.

Andreas Heydeck är digitaliseringsstrateg på Karlskoga kommun, och den som lett utvecklingen av den nya AI-tjänsten.

"Vi är väldigt glada och stolta över att kunna lansera en ny egenutvecklad AI-tjänst från Karlskoga kommun. Tjänsten är utvecklad av kommunens IT-avdelning och använder sig av samma AI-modell som ChatGPT använder. Det gör att vi på ett väldigt effektivt sätt kan erbjuda en tjänst som stöder i stort sett alla språk, samtidigt som den snabbt kan analysera och ta ut kärnan i vad våra medborgare uttrycker för önskemål i chatten med Affe", säger Andreas Heydeck.

Affe är en del av Karlskoga kommuns satsning på utveckling med hjälp av artificiell intelligens, där man under 2023 bland annat lanserade chattroboten KIT som ger datorsupport till kommunens alla anställda dygnet runt.

Georgios Apostolidis är strategisk planerare på samhällsledningsavdelningen och en av de som kommer att jobba med informationen som kommer in genom den nya tjänsten.

”Genom att använda AI som ett verktyg i medborgardialogen skapar vi en unik möjlighet att på ett effektivt sätt samla in stora mängder synpunkter och förslag, och samtidigt forma en inkluderande samhällsutveckling. Vi är glada och stolta över att ligga i framkant när det gäller innovation och användande av AI i offentlig sektor", säger Georgios.

Chatta med Affe

På länken kan du läsa mer och starta ett samtal med Affe, och börja dela med dig av dina tankar som hjälper oss att bli en mer attraktiv stad.

Utveckla Karlskoga med AI-tjänsten Affe