Till Karlskogas startsida

En busslast med gymnasieelever från Hagfors på studiebesök i Karlskoga

Elever står och lyssnar på när företagsrepresentant pratar om sitt företag

För andra gången anordnades ett studiebesök med avgångselever från Hagfors. Eleverna som vanligtvis spenderar sina dagar på Älvstrandsgymnasiet i Hagfors ser Karlskoga som ett bra resmål utifrån näringslivsstrukturen, kopplingen till Alfred Nobel, Nobelmuseet Björkborn och möjligheten att besöka Boda Borg.

Självklart nappar vi på den här typen av förfrågningar. Det är otroligt viktigt att visa upp Karlskoga från många olika perspektiv. Genom ett sådant här studiebesök blir det en bra mix mellan att visa upp näringslivet och Karlskogas besöksnäring. -Martina Augustsson, Samordnare Skola-Näringsliv.

Även de tillfrågade företagen visar att stort engagemang för den här typen av upplägg. Denna gång var det CNC Quality, Karlskoga Automatsvarvning, Umicore, Partnertech och Nobel Biocare som tog emot eleverna för att visa upp sina verksamheter.

Det är oerhört viktigt för oss med ett tight samarbete med skolorna. Vi vill visa upp vad det kan innebära att arbeta som CNC-operatör och samtidigt visa att det kan se olika ut på företagen. Såklart är den här typen av arrangemang också ett sätt att säkra upp en framtida kompetensförsörjning, vilket för oss är jätteviktigt. -Niklas Jansson, Teknik- och utvecklingsansvarig CNC Quality.

Johan Stening, VD på Karlskoga Automatsvarvning, är inne på samma spår som Niklas.

Alla elever som besöker oss idag är blivande operatörer som kan bli anställningsbara. Vi ser det här som ett bra tillfälle att visa upp vår verksamhet. Det är viktigt både för vår och Karlskogas framtid.

Eleverna hade ett fullspäckat schema med företagsbesök på förmiddagen, guidad visning på Nobelmuseet vid lunch för att avslutningsvis spendera några timmar på Boda Borg. Pontus och Baquer var två av eleverna som besökte Karlskoga under dagen och är nöjda med upplägget.

Det är roligt att komma ut och se hur det ser ut på arbetsplatserna och framförallt att få se en variation av företag. Ett extra plus var att vi fick vara med och se hur de arbetar på arbetsplatsen, att vi faktiskt fick se olika arbetsmoment. –Pontus, elev Industriprogrammet.

Jag drömmer om att arbeta inom försvarsindustrin efter avslutad utbildning. Karlskoga ligger absolut inom radarn för att jag ska hitta min framtida arbetsgivare. – Baquer, elev Industriprogrammet.