Till Karlskogas startsida

Recept på populära maträtter

Här är recepten till några av barn och elevers populäraste maträtter i förskolan och skolan.

Förskola

Kycklinggryta med soltorkade tomater

Ingredienser för 4 portioner

  • 280g okokt pasta
  • 600g kyckling
  • 130 g soltorkade tomater
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • peppar
  • maizena

Så här gör du:

Sätt på en kastrull med pastavatten. När vattnet kokar, häll i pasta och koka pasta utifrån tiden som står på förpackningen.

Stek kyckling i salt, peppar och vitlök i en stekpanna. Tillsätt vatten, grädde, soltorkade tomater, buljong, timjan och låt koka i 15 minuter. Häll i lite maizena och rör om, om du vill få en tjockare konsistens, ta lite i taget till önskad konsistens. Servera gärna med grönsaker.

Smaklig måltid!

Spenatlasagnette med keso

Ingredienser – 4 portioner

  • 250 g lasagneplattor
  • 1-2 klyftor riven/finhackad vitlök
  • 2 dl krossad tomat
  • ½ dl chilisås
  • 350 g fryst spenat
  • 250 g keso
  • 1 dl grädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • Salt och peppar efter smak
  • Riven ost
  • Rapsolja till stekning

Så här gör du:

Sätt på ugnen på 225°C.

Stek vitlöken lätt i olja 2–3 minuter.

Tillsätt sedan krossade tomater, chilisås, spenat, keso, grädde och buljong, rör om, tillsätt kryddorna och låt puttra i cirka fem minuter.

Smaka av för att se om ytterligare kryddor behövs.

Används en ugnsfast form. Börja med tomatsås i botten och varva tomatsåsen med lasagneplattor. Avsluta med sås och toppa med riven ost.

Sätt in i ugnen i cirka 25–30 minuter. Servera gärna med en grönsallad

Smaklig måltid!

Skola

Gulaschsoppa

Ingredienser för 4 portioner

  • 260 nötfärs
  • 80g paprika
  • 280g potatis
  • 1st gul lök
  • 3,5 dl vatten
  • 1st köttbuljong
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar
  • olja till stekning

Gör så här:

Skala och hacka lök, skala och skär potatis i träningar. Dela och kärna ur paprika.

Stek vitlök, lök, köttfärs, paprika, potatis, tomatpuré och kryddor i olja i en gryta eller kastrull. Tillsätt vatten och köttbuljong.

Koka på låg värme i cirka 10–15 minuter tills potatisen är mjuk, smaka av med salt och peppar. Servera gärna med crèmefraiche och bröd.

Smaklig måltid!

Broccolipaj med fetaost

Ingredienser för 4 portioner

Pajdeg

  • 3dl mjöl
  • 125g smör
  • 1–2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 80g soltorkade tomater
  • 320g broccoli
  • 160g salladsost/fetaost
  • 1dl Ccèmefraiche
  • 2dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • örtsalt efter smak

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda mjöl, smör och kallt vatten och knåda ihop degen, tryck sedan ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda i 5 minuter, ta ut formen och ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg, mjölk och crèmefraiche, vitlök och örtsalt.

Lägg ut soltorkade tomater, broccoli och salladsost/fetaost på degen i pajformen, häll sedan över äggstanningen.

Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter, tills pajen fått färg och blivit fast i konsistensen. Servera gärna med en grönsallad.

Smaklig måltid!

Tacogratäng

Ingredienser för 4 portioner

  • 270g kyckling (färdigstekt)
  • 650g potatis
  • 30g purjolök
  • 0,5 dl tacokrydda
  • 1 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk maizena
  • riven ost

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225°C. Skär potatis i tunna skivor. Hacka purjolök och blanda mjölk, grädde och tacokrydda i en skål.

Lägg hälften av potatisen i en ugnsfast form, lägg sedan på kycklingen och den hackade purjolöken, sedan resten av potatisen. Strö över maizena och häll över såsen, toppa med riven ost.

Ställ in gratängen i mitten av ugnen och kolla om gratängen fått färg efter cirka 20 minuter, lägg på folie och låt gratängen stå 30–40 minuter till, tills potatisen är mjuk. Servera gärna med en grönsallad.

Smaklig måltid!

Fisksås med bostongurka

Ingredienser – 4 portioner

  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl bostongruka/pickles
  • 1 msk senap

Blanda ihop alla ingredienser. Fryst dill kan tillsättas om önskas. Smaka av med salt och peppar.

Hjälpte informationen på denna sida dig?