Till Karlskogas startsida

Om maten i skolan

Enligt skollagen ska skollunchen på grundskolan vara kostnadsfri och näringsriktig. Alla elever inom grundskola och även gymnasiet erbjuds fri skolmåltid i Karlskoga och Degerfors kommuner.

Kommunernas alla skolluncher är näringsberäknade och följer de rekommendationer för energi – och näringsintag som finns för åldersgrupper. Inom Karlskoga och Degerfors kommuns skolor finns en gemensam grundmatsedel, som planering för menyerna.

Hållbar utveckling

Vid planering och inköp av måltider är klimatsmarta och säsongsanpassade livsmedel fokus för menyerna. Vid alla kök källsorteras soporna och matavfallet går till kompostering. För att minska matsvinnet som uppstår via tallrikssvinnet och serveringssvinnet behövs/sker ett gemensamt arbete mellan kostverksamheten och skolan. Uppskattade måltider och elevernas möjlighet till påverkan och delaktighet har påverkan på hur mycket mat som kastas.

De flesta maträtter lagas från grunden i kommunernas kök och naturliga råvaror används i så stor utsträckning som möjligt. Kostverksamheten köper in råvarorna från större grossister, men strävan finns att kunna handla från lokala producenter i större utsträckning. Kostverksamheten arbetar för att i så stor utsträckning som möjligt välja hållbara råvaror i säsong. 

Elevernas delaktighet

På flera olika sätt arbetar vi med elevernas delaktighet gällande måltiden. Det sker dels genom skolan matråd, men också via enkäter, touch n go och den direkta dialogen mellan elev och personal inom kosten. Elevernas synpunkter är en viktigt del i menyplaneringen.

Meny för skolan planeras vid tre tillfällen under ett läsår dels för att kunna ta in elevernas synpunkter med jämna mellanrum, dels också för att kunna göra justeringar.

Skolmjölksstöd

Bild som säger: Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Vanliga frågor och svar om maten i skolan

Var lagas maten?

All mat till kommunens skolor och förskolor lagas av utbildade kockar och köksbiträden. Storängens produktionskök lagar maten till alla förskolor i Karlskoga och Degerfors. Det finns fem produktionskök som lagar mat till alla grund- och gymnasieskolor.

Vad dricker eleverna till maten?

Som elev kan du välja vatten eller mjölk till varje måltid.

Serveras det vegetarisk mat i skolan?

Varje dag serveras två rätter, varav en vegetarisk rätt.

Varför serveras inte mer husmanskost?

Alla människor har olika bild av vad husmanskost är, eftersom den hänger ihop med den mat du är van vid hemifrån. Den största utmaningen för kostverksamheten är därför att sätta ihop en meny som passar alla elever, samtidigt som näring, smak och klimatkrav ska uppnås. Klassiska rätter som köttbullar, pannkaka och köttfärssås kommer upp på menyn med jämna mellanrum.

Var finns information om vilken mat som serveras?

Menyn finns på hemsidan. Serveras alltid salladsbuffe, hårt bröd och dryck.

Här hittar du veckans skolmat. Öppnas i nytt fönster.

Kan jag som vårdnadshavare besöka skolrestaurangen?

Du är alltid välkommen att äta lunch, som betalande gäst i samband med besök på skolan. Kontakta skolköket eller anvarig rektor innan du vill komma på besök.

Hur kan jag som elev påverka vilken mat som serveras?

Lämna gärna dina synpunkter till personalen i skolrestaurangen. Du kan även påverka genom att delta på eller lämna förslag till skolans matråd eller elevråd.

Hur kan man ansöka om specialkost?

Elever som av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras kan ansöka om specialkost.

Läs mer om specialkost

Hur stor del av maten är ekologisk?

År 2022 var 34 % av alla inköp av livsmedel i kommunen ekologiska.

Hjälpte informationen på denna sida dig?