Till Karlskogas startsida

Lunnedet med Knappfors slussar

Friluftsområdet Lunnedet och Knappfors slussar är både Karlskogabornas rekreationsområde och ett besöksmål med badplatser, vandringsleder, båtiläggningsplats, kaffe- och matservering, camping och handelsbodar.

På området ligger det en bergsmansgård från 1700-talet, som idag används som servering. Fisket är ett populärt nöje både i Alkvettern och Lonnen. Runt hela området finns fina promenadvägar. Vid sjön Alkvettern ligger campingen som har en allmän badplats samt en tillgänglighetsanpassad badramp. Om vintern kan man åka pulka i gamla slalombacken.

Lunnedet avsattes 1987 till socialt naturreservat. I området firas årligen valborgsmässoafton, midsommarafton och julmarknader.

Lekplats och handelsbod

För de mindre besökarna finns en stor lekplats vid Lunnedet och vid Knappfors en handelsbod som säljer diverse saker.

Båtiläggningsplats

Båtiläggningsplats finns vid norra delen av Knappfors slussar. I området finns också flera gästbryggor för besökande båtar.

Tillgänglighetsanpassat

Ramper finns till handelsboden och de övriga sinnerstenshusen. Vid Restaurang Stallet och caféet finns RWC och ramper, dessutom en tillgänglighetsanpassad badramp vid södra badplatsen.

I Lunnedet finns också en tillgänglighetsanpassad promenadstig som är cirka två kilometer lång. Promenadstigen är märkt med gul markering och anpassad för personer med rörelsenedsättning. Stigen har dock några mindre backar där hjälp kan behövas.

Hjärtstartare

Nedanför caféet finns en hjärtstartare. Instruktioner om hur den används finns beskrivet på startaren.

Slussning vid Knappfors

Under vinterhalvåret är slussen stängd och öppnar igen mot sommaren.

Hjälpte informationen på denna sida dig?