Till Karlskogas startsida

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Följ Kördelux möte med Svenska kammarorkestern i ny dokumentärfilm

Glad deltagare i Kördelux knyter näven i luften

Kören Kördelux består av personer som har olika former av psykiska och fysiska funktionsnedsättningar. När kören ville göra något som de aldrig gjort förut valde de att sätta upp en konsert tillsammans med Svenska Kammarorkestern.

Samarbetet innebar konstnärliga krockar, skratt och gråt. Nu porträtteras vägen fram till konserten i dokumentärfilmen Berättelsen om Konsert Delux - och hur världens bästa instrumentalister mötte världens bästa Kördelux, med premiär i februari 2023.

— Konstnärliga krockar lockar mig jättemycket. Jag vill inte bara göra saker som är slätstrukna, där vi vet allt som kommer hända och publiken vet vad de ska få. Vi vet sen tidigare att Kördelux är i världsnivå i att få publiken att bli berörd, deras uttryck är helt fenomenalt, säger Peter Tikkanen, konstnärlig ledare för Kördelux.

Dokumentären filmades mellan julen 2019 och sommaren 2022 och har galapremiär 15 februari 2023 på biograf Saga i Karlskoga och kommer sedan visas på utvalda biografer.

Kördelux är en kör i Karlskoga som består av medlemmar i olika åldrar som är inskrivna i Karlskoga kommuns dagliga verksamhet, vilket innebär att alla i kören har olika former av psykisk och ibland fysisk funktionsnedsättning. Kören grundades 2013 av Rozita Åkerstedt och består av ett femtiotal deltagare och assistenter.

Svenska Kammarorkestern är en orkester vars affärsidé är kvalitet, som representerar svensk kultur och musikliv på högsta nivå. Sedan 2019 är Martin Fröst, en av världens mest ansedda klarinettister, orkesterns chefsdirigent.