Till Karlskogas startsida

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Stråkidz – ett fint samarbete
mellan Stråningstorpsskolan och Kulturskolan

Tre elever sjunger i skolans matsal.

Under lunchen fylldes matsalen på Stråningstorpsskolan med förväntansfulla bandmedlemmar, elever och lärare. Anledningen var att Stråkidz var på plats och uppträdde!

Musikprojektet Stråkidz är en satsning av Kulturskolan med målet att nå fler barn och ungdomar. Projektet är inne på sitt femte år och elever från årskurs 4 till 6 träffas en gång i veckan efter skoltid för att lära sig olika instrument.

Stråkidz har sin grund i musik och instrument men det har visat sig betyda så mycket mer. Musiklärare Gianni Bonafedi jobbar både på Kulturskolan och Stråningstorpsskolan och berättar om musikens betydelse för skolan och eleverna.

Musik är bra på så många sätt. Som elev får man chans att se och känna sin egen utveckling, lära sig att ta instruktioner och att visa hänsyn till sina klasskamrater. Musiken och Stråkidz skapar dessutom en trygghet hos eleverna, de får känna att de är en del av ett sammanhang och det skapar en otrolig gemenskap.

Elever grundskola står i grupp och håller varandra om axlarna.

Marima, Ebba, Mulki, Judith, Maria och Vilgot i årskurs 4 var några av eleverna som gjorde sitt första uppträdande med Stråkidz under onsdagens uppträdande.

Det var nervöst innan men det försvann snabbt när vi ställde oss på scenen. Vi hade ett bra stöd från resten av skolan som åt lunch i matsalen. – Ebba, bandmedlem Stråkidz.

När de får frågan vad som är det bästa med Stråkidz är de alla överens om att det är att umgås med sina kompisar och såklart att uppträda och stå på scenen. Några av dom drömmer till och med om att stå på stora scener framöver.

Min högsta dröm när jag var liten var att stå på scenen under Melodifestivalen. Efter idag känner jag att jag vill det ännu mer. Någon dag ska jag stå på en stor scen och uppträda. – Judith, bandmedlem Stråkidz.