Till Karlskogas startsida

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Främjar hälsa med hjälp av djur

Birgit Gustafsson, Ieva Ciparsone, Frida Nyberg och hästen Nikita utanför Lötängens vård- och omsorgsboende

Birgit Gustafsson, Ieva Ciparsone, Frida Nyberg och hästen Nikita utanför Lötängens vård- och omsorgsboende

För att främja hälsa och välmående hos hyresgästerna på kommunens vård- och omsorgboenden använder man sig av djur.

På Lötängens vårdboende har en av årets höjdpunkter just genomförts; djurens dag. Detta är en årligt återkommande dag där man arbetar med djur och natur för att främja hälsa och välmående hos hyresgästerna på Lötängen.

Som tidigare år är det personalen på boendet som bjuder in sina pälsbeklädda familjemedlemmar att besöka vårdboendet. Dagen är mycket uppskattad av både personal och hyresgäster och kanske framför allt hos hyresgästerna som får klappa, gosa och samtala med varandra om de minnen som kommer fram i mötena med djuren och deras ägare.

En av besökarna är hunden Grå med sin ägare Helena Nyberg. Grå är en utbildad vårdhund och som ofta följer med till Helenas arbete som bemanningsplanerare.

Ibland kan personalen ringa till mitt kontor och be att få låna Grå. Det kan till exempel vara en hyresgäst som är deppad eller inte vill komma upp ur sängen. Då finns Grå där som stöd, berättar Helena.
Helena Nyberg och hunden Grå sittande utomhus på asfalt med buske i bakgrunden

Helena Nyberg och hunden Grå

Förutom Grå kunde hyresgästerna få träffa en häst, katter, höns och flera olika typer av hundar.

Att arbeta med djur i omsorgen kan lyfta kulturen och miljön såväl för personal som hyresgästerna. Det har vi sett tidigare med besöket av alpackor och andra djurbesöksdagar på flera vård- och omsorgsboenden. Vi har också besökshundarna Jäger och Baylis med deras vårdhundförare som kommer på besök. Jag som samordnar många aktiviteter har lagt extra fokus på just djur och natur i år, avslutar aktivitetssamordnaren Nina Bäckman.