Stäng
Logga för Möckelngymnasiet

Hantverksprogrammet - frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Drömmer du om att skapa med dina händer, är du kreativ och gillar hår och make up? Tycker du om att träffa nya människor? Skulle du vilja jobba inom mode/skönhet och utvecklas till en skicklig frisör? Då är hantverksprogrammet något för dig.

Sista ansökningsdag för läsåret 2022/2023 är den 15 februari 2022.

Exempel på yrken

  • Yrkesutbildad frisör
  • Barberare
  • Hår- och makeupstylist

Läs mer om programmet

Hantverksprogrammet frisör, barberare och hår- och makeupstylist ger dig en stabil grund att stå på under din utveckling till färdigutbildad behörig frisör. I slutet av utbildningen erbjuds du att genomföra ett delprov, även kallat lilla gesällprovet. Skolan står för kostnaden för detta prov.

Teoretisk och praktisk utbildning

En frisör arbetar med olika hantverkstekniker inom klippning, styling, färg, uppsättningar, permanent med mera. Utbildningen varvar teori med praktiska övningar på docka och levande modeller. Inom området hår och kemi får du till exempel veta vad som händer i håret under en permanent eller vad ett schampo innehåller.

I vår frisörsalong får du i årskurs 2 och 3 ta emot kunder och träna på allt som du lärt dig. Du får också lära dig om yrkets historia, bruduppsättningar, grunderna inom make up, ansiktsrengöring, ansiktsmassage och handmassage.

Praktisk övning på frisörsalong

Vi har ett mycket gott samarbete med branschen och under din utbildning har du arbetsplatsförlagt lärande (APL) under sammanlagt 15 veckor. I årskurs 3 är du ute på salong två dagar i veckan. APL är en viktig del som knyter ihop det du lär dig i skolan med lärandet ute i arbetslivet. Den gör dig också redo för din eventuella färdigutbildning.

Mindre grupper ger högre kvalitet

Vi tar in max 16 elever per år för att på så sätt kunna individanpassa och skapa kvalitet i vår undervisning. Den lilla gruppen gör att alla elever blir sedda och vi får en positiv arbetsmiljö
där alla känner alla, vi blir ett team. Efter de tre åren erbjuds du att avlägga ett delprov för att sedan fortsätta din färdigutbildning på salong innan du kan avlägga gesällprov för att bli en behörig frisör med lön enligt avtal. Läs gärna mer om det på www.frisor.se. På Hantverksprogrammet frisör, barberare och hår- och makeupstylist har du möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskolan. Vi hjälper dig med vilka kurser du ska välja.

Vill du veta mer?