Till Möckelngymnasiets startsida

Läsa på gymnasiet

Två elever sitter i biblioteket och har en diskussion.

Har du börjat fundera över vad du ska läsa på gymnasiet? Det är många saker att ta ställning till och här hoppas vi att du hittar den information du behöver för att göra ett bra val. Våra studievägledare finns till hjälp för att svara på dina frågor och berätta mer om hur ansökan, antagning och annat går till.

Utbildningen på Möckelngymnasiet

Till gymnasiet ska du välja ett program. Det finns många program att välja mellan, och även om de kan se ganska lika ut finns det mycket som skiljer dem åt. En del är teoretiska, andra mer praktiska. En del är till för dig som vill plugga vidare efter gymnasiet, andra för dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet. Det finns dock möjlighet att läsa till grundläggande behörighet för högskolestudier även på yrkesprogram.

Hur ska jag välja?

Ditt gymnasieval är viktigt. Det kommer att påverka ditt framtida yrkes- och vuxenliv. Därför måste du vara aktiv och göra ett val baserat på kunskap. Fråga gärna föräldrar, syskon och kompisar om råd, men bilda dig sedan en egen uppfattning. Det är du som ska göra valet. När du vet vad som intresserar dig och vilka yrkesområden som kan passa kan du jämföra det med de program som finns. Fundera över vilka ämnen du gillar och vad du skulle vilja läsa mer av. Se till att du vet lite om alla program, då vet du vad du väljer bort. Ta hjälp av studie- och yrkesvägledaren på din skola och besök oss på Öppet hus.

Vet du redan nu att du vill läsa vidare efter gymnasiet? Kolla i så fall upp vilken behörighet du kan komma att behöva. I Skolverkets Behörighetsvisaren finns information om antagningsregler till högskolan.

Mer eget ansvar i gymnasiet

Gymnasiet är en frivillig skolform och det innebär mer eget ansvar än i grundskolan. Du har valfrihet när det gäller skola, utbildning och kurser inom ett program vilket gör att du kan forma en utbildning som passar dig. Det finns också möjligheter till internationellt utbyte inom många program.

Även om gymnasieskolan är frivillig väljer de flesta ungdomar att läsa en gymnasieutbildning efter högstadiet. Gymnasieutbildningen är avgiftsfri och alla ungdomar har rätt att påbörja en gymnasieutbildning fram till det år de fyller 20 år. För att få gå gymnasieskolan måste du ha slutfört årskurs nio i grundskolan eller motsvarande. Har du inte det, kan du söka ett Introduktionsprogram för att skaffa behörighet till gymnasiet.

Hjälpte informationen på denna sida dig?