Till Möckelngymnasiets startsida

Denna sida är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du ha ett omväxlande och kreativt arbete som ligger i tiden? Är du praktiskt lagd och vill arbeta med installation, service och underhåll av värme- och sanitetssystem? Gillar du att lära dig på plats i riktig miljö? Då är vår utbildning inom VVS något för dig.

Sista ansökningsdag för läsåret 2022/2023 är den 15 februari 2022.

Inriktning

  • VVS

Exempel på yrken

  • VVS-montör
  • Rörsvetsare
  • Resemontör
  • Sprinklermontör

Läs mer om programmet

Programmet ger dig kunskap om uppbyggnad, installation och underhåll av olika vatten-, avlopp- och värmeinstallationer liksom vilka branschregler och bygglagar som gäller. Vi utbildar dig i de verktyg och förekommande vvsmaterial som används inom branschen. Svetsning med olika metoder är också en stor del inom utbildningen.

Energi- och miljöfrågor allt viktigare

I utbildningen lär du dig att optimera och anpassa olika värme-, avlopps-, vatten- och ventilationssystem för att minska energiåtgång och miljöpåverkan. Du får även praktisk kunskap om miljö, ekologi och resursanvändning. Du lär dig vilka system och produkter som passar bäst vid nybyggnad, ombyggnad, reparation, underhåll och installation.

En annan viktig del av studierna handlar om att utveckla den sociala kompetensen och servicekänslan. Yrkena som väntar efter studenten kräver kontakter med entreprenörer, beställare och kunder och en nyckel till framgång är att kunna ta hand om dem på bästa sätt.

Lär dig yrket i verklig miljö

Programmet innehåller mycket praktisk träning och du får även öva dina färdigheter på en riktig arbetsplats under de olika APL-perioderna (arbetsplatsförlagt lärande). Där lär du dig yrket i en verklig arbetsmiljö och får känna på yrkeskulturen och hur det fungerar med arbetskamrater och teamwork. Efter gymnasiestudierna när du fått din yrkesexamen kan du börja arbeta inom området men för att bli licensierad VVS-montör krävs ytterligare lärlingstid på 3 200 timmar.

Högskolebehörighet

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Be din studie- och yrkesvägledare om hjälp med vilka kurser du behöver läsa.

Kan kombineras med elitidrottsutbildning (NIU): Ishockey

Poängplaner:

VVS- och fastighetsprogrammet inriktning VVS 23-24 Pdf, 78.3 kB, öppnas i nytt fönster.

VVS-College

VVS- och fastighetsprogrammet på Möckelngymnasiet Karlskoga certifierat som VVS-college. Att bli utnämnd till college innebär att utbildningen har fått en kvalitetsstämpel av VVS - branschen. Som elev på VVS-programmet ska du genomföra ett gymnasiearbete som branschen varit med och tagit fram. Vid bedömningen av arbetet så deltar förutom ansvariga lärare en lokal representant från ett VVS-företag.

Som elev på VVS- och fastighetsprogrammet har du även 16 veckor APL, vilket är 1 vecka mer än de flesta övriga yrkesprogram har.

Följ oss på instagram @vvs_college_mockelngymnasiet Länk till annan webbplats.

Vill du veta mer?