Stäng
Logga för Möckelngymnasiet

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av bilar och motorer – då är det här programmet för dig. Här får du lära dig att felsöka, reparera och utföra service på olika slags fordon och maskiner. Programmet är en lärlingsutbildning som
leder direkt till arbete som personbilstekniker eller andra arbeten inom fordonsbranschen. Dessutom ingår delar av körkortsutbildningen.

Sista ansökningsdag för läsåret 2022/2023 är den 15 februari 2022.

Inriktning

  • Personbilsservice

Exempel på yrken

  • Bilmekaniker/tekniker
  • Reservdelsförsäljare
  • Montör
  • Reparatör

Läs mer om programmet

Inom fordonsbranschen går den tekniska utvecklingen blixtsnabbt och utrustningen blir mer tekniskt avancerad och specialanpassad. Därför får du kunskaper i att använda datorer som diagnosinstrument för att felsöka, reparera och programmera bilar. Du får utveckla din sociala kompetens för att kunna bemöta och hantera såväl kunder som leverantörer.

Lärlingsutbildning gör dig attraktiv

Programmet är en lärlingsutbildning där hälften av den sammanlagda utbildningen är arbetsplatsförlagd och resterande del av utbildningen sker på skolan. Fördelen med en lärlingsutbildning är att du får betydligt större möjlighet att arbeta praktiskt eftersom så stor del av utbildningen sker på företag. Hos företagen har du tillgång till den allra modernaste tekniken inom branschen. Dina praktiska kunskaper gör dig attraktiv på arbetsmarknaden när du är klar med dina gymnasiestudier.

Inriktningen Personbilsservice omfattar diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Karaktärsämnen är Fordonsteknik, Personbilsteknik, Fordons- och transportbranschen.

Högskolebehörighet

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Be din studie- och yrkesvägledare om hjälp med vilka kurser du behöver läsa.

Vill du veta mer?