Stäng
Logga för Möckelngymnasiet

El- och energiprogrammet

Är du teknikintresserad och vill ha ett jobb direkt efter gymnasiet? El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med problemlösning både teoretiskt och praktiskt. På El- och energiprogrammet får du arbeta med elinstallation och system för automatiserad produktion.

Sista ansökningsdag för läsåret 2022/2023 är den 15 februari 2022.

Inriktningar

  • Automation
  • Elteknik

Exempel på yrken

  • Installationstekniker
  • Automationstekniker
  • Industrielektriker
  • Resemontör

Läs mer om programmet

Här får du läsa fler yrkesämnen än sådana ämnen du läst i grundskolan och i undervisningen varvas teori och praktik. Utbildningen gör dig redo för arbetslivet direkt efter gymnasiet och du får en kompetens som är eftertraktad.

Säkerhet och internationella standarder

Yrken inom programmet är nära kopplade till säkerhetsfrågor på flera plan. Du kommer att lära dig en hel del om både nationella och internationella överenskommelser och avtal gällande informations- och arbetssäkerhet, arbetsmiljö, teknologi och olika typer av standarder (idag handlar det ofta om EU-standarder). Inom yrkesområdet arbetar du med en hel del beräkningar av olika slag och därför är matematik viktigt. El- och energiprogrammet innehåller både utbildning i skolan och arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Bred yrkesutbildning

Du kan efter utbildningen arbeta med produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Exempel på yrken är tekniker inom bland annat installation, automation, larm och säkerhet, tele- och kommunikation samt resemontör. För att få behörighet som elektriker behöver du göra 1 600 timmar (ca 1 år) som lärling på ett företag.

Högskolebehörighet

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Be din studie- och yrkesvägledare om hjälp med vilka kurser du behöver läsa.

Inriktningar

Automation

Inom automation får du lära dig att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen omfattar även underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar.

Elteknik

Elteknik ger kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät.

Vill du veta mer?