- Start
- / Möckelngymnasiet
- / Program
- / Yrkesprogram
- / Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Drömmer du om att jobba med mat, servering och dryck? Gillar du att laga mat, skapa härliga måltidsupplevelser och ge bra service? Vill du ha en utbildning som kan ta dig till resten av världen? På programmet blandas teori, praktik och arbete i vår egen restaurang för att ge dig de kunskaper som behövs för att direkt efter examen kunna arbeta inom restaurang- och livsmedelsbranschen.
Ansökan för läsåret 2025/2026 öppnar för elever i januari 2025.
Inriktningar
- Kök och servering
Exempel på yrken
- Kock
- Kallskänka
- Servitör/Servitris
- Bartender
Läs mer om programmet
Utbildningen ger dig under de två första läsåren grunderna i matlagning, servering och livsmedelsproduktion. Under det tredje och sista året läser du fördjupande nivåer av ämnen inom matlagning, servering samt drycker. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en mycket god inblick i yrkesrollen, bland annat genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ger dig en verklig förståelse för branschen och yrket.
Samarbete för en lyckad helhetsupplevelse
Måltiden som helhet är central i utbildningen och för att skapa en helhetsupplevelse krävs god kunskap om mat och dryck men även inom områden som service, näringslära, kommunikation, planering och ekonomi. För att du ska få lära dig i en verklig miljö driver vi Restaurang Möckeln med lunchservering och bokningar där du får arbeta med mat och servering direkt mot gäster. Att jobba med cateringuppdrag ingår också i utbildningen.
Närodlat och internationellt skapar dynamik
Matkulturen blir mer och mer internationell. Samtidigt ökar efterfrågan på lokala och närodlade råvaror vilket skapar en mångkulturell dynamik inom restaurangbranschen. Därför finns det inslag i utbildningen som behandlar andra länders matkulturer och arbetssätt.
Ytterligare moment i utbildningen är arbetsmiljö, försäljning, hygien, specialkost och alkoholservering. Etiska aspekter såsom djurhållning, odling, transporter och förädling diskuteras också. Du kommer att lära dig knepen för att framgångsrikt bemöta och får verktygen att presentera varor på ett inbjudande sätt.
Efter examen kan du även välja att läsa vidare på yrkeshögskola, olika restaurangutbildningar i Sverige och utomlands eller läsa in grundläggande högskolebehörighet för vidare studier på högskolan.
Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Poängplan med start läsåret 25/26
Ämnen och nivåer inom gymnasiegemensamma ämnen | Poäng |
---|---|
Engelska nivå 1 | 100 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Svenska eller svenska som andraspråk nivå 1 | 100 |
Ämnen och nivåer inom gymnasiegemensamma ämnen utökning | Poäng |
---|---|
Engelska nivå 2 | 100 |
Svenska eller svenska som andraspråk nivå 2 | 100 |
Svenska eller svenska som andraspråk nivå 3 | 100 |
Ämnen och nivåer inom programgemensamma ämnen | Poäng |
---|---|
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Ämnen och nivåer inom inriktning | Poäng |
---|---|
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 |
Matlagning nivå 1 | 100 |
Servering nivå 1 | 100 |
Ämnen och nivåer inom programfördjupning | Poäng |
---|---|
Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1 | 100 |
Entrepernörskap nivå 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination nivå 2 | 100 |
Matlagning nivå 2 | 100 |
Matlagning nivå 3 | 200 |
Servering nivå 2 | 100 |
Servering nivå 3 | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
Individuella val | 200 |
Summa poäng totalt | 2800 |
Poängplanen kan komma att förändras.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en Lärlingsutbildning.
Följ oss på instagram @mockelngymnasiet_rl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vill du veta mer?