Till Möckelngymnasiets startsida

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Elev står vid spisen i skolköket och ler in i kameran. Hon är klädd i kockkläder.

Drömmer du om att jobba med mat, servering och dryck? Gillar du att laga mat, skapa härliga måltidsupplevelser och ge bra service? Vill du ha en utbildning som kan ta dig till resten av världen? På programmet blandas teori, praktik och arbete i vår egen restaurang för att ge dig de kunskaper som behövs för att direkt efter examen kunna arbeta inom restaurang- och livsmedelsbranschen.

Ansökan för läsåret 2025/2026 öppnar för elever i januari 2025.

Inriktningar

  • Kök och servering

Exempel på yrken

  • Kock
  • Kallskänka
  • Servitör/Servitris
  • Bartender

Läs mer om programmet

Utbildningen ger dig under de två första läsåren grunderna i matlagning, servering och livsmedelsproduktion. Under det tredje och sista året läser du fördjupande nivåer av ämnen inom matlagning, servering samt drycker. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en mycket god inblick i yrkesrollen, bland annat genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ger dig en verklig förståelse för branschen och yrket.

Samarbete för en lyckad helhetsupplevelse

Måltiden som helhet är central i utbildningen och för att skapa en helhetsupplevelse krävs god kunskap om mat och dryck men även inom områden som service, näringslära, kommunikation, planering och ekonomi. För att du ska få lära dig i en verklig miljö driver vi Restaurang Möckeln med lunchservering och bokningar där du får arbeta med mat och servering direkt mot gäster. Att jobba med cateringuppdrag ingår också i utbildningen.

Närodlat och internationellt skapar dynamik

Matkulturen blir mer och mer internationell. Samtidigt ökar efterfrågan på lokala och närodlade råvaror vilket skapar en mångkulturell dynamik inom restaurangbranschen. Därför finns det inslag i utbildningen som behandlar andra länders matkulturer och arbetssätt.

Ytterligare moment i utbildningen är arbetsmiljö, försäljning, hygien, specialkost och alkoholservering. Etiska aspekter såsom djurhållning, odling, transporter och förädling diskuteras också. Du kommer att lära dig knepen för att framgångsrikt bemöta och får verktygen att presentera varor på ett inbjudande sätt.

Efter examen kan du även välja att läsa vidare på yrkeshögskola, olika restaurangutbildningar i Sverige och utomlands eller läsa in grundläggande högskolebehörighet för vidare studier på högskolan.

Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Poängplan med start läsåret 25/26

 

Ämnen och nivåer inom gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Engelska nivå 1

100

Historia nivå 1a1

50

Idrott och hälsa nivå 1

100

Matematik nivå 1a

100

Naturkunskap nivå 1a1

50

Religionskunskap nivå 1

50

Samhällskunskap nivå 1a1

50

Svenska eller svenska som andraspråk nivå 1

100


 

Ämnen och nivåer inom gymnasiegemensamma ämnen utökning

Poäng

Engelska nivå 2

100

Svenska eller svenska som andraspråk nivå 2

100

Svenska eller svenska som andraspråk nivå 3

100


Ämnen och nivåer inom programgemensamma ämnen

Poäng

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Måltid och bransch nivå 1

100

Måltid och bransch nivå 2

100




Ämnen och nivåer inom inriktning

Poäng

Mat och dryck i kombination nivå 1

100

Matlagning nivå 1

100

Servering nivå 1

100


Ämnen och nivåer inom programfördjupning

Poäng

Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1

100

Entrepernörskap nivå 1

100

Mat och dryck i kombination nivå 2

100

Matlagning nivå 2

100

Matlagning nivå 3

200

Servering nivå 2

100

Servering nivå 3

200

Gymnasiearbete

100

Individuella val

200

Summa poäng totalt

2800

Poängplanen kan komma att förändras.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en Lärlingsutbildning.

Följ oss på instagram @mockelngymnasiet_rl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer?