- Start
- / Möckelngymnasiet
- / Program
- / Introduktionsprogram
- / Individuellt alternativ
Individuellt alternativ
Introduktionsprogrammet individuellt alternativ (IMA) finns till för dig som av en eller annan anledning inte uppnått full gymnasiebehörighet. Programmet ger möjlighet till en lugnare studietakt, mycket struktur och stöd samt en större individuell anpassning av studierna.
Du som ännu inte är behörig kan få en utbildning som stödjer dig att komma vidare i din utbildning eller komma vidare mot etablering på arbetsmarknaden.
Du som är elev på introduktionsprogrammen kommer att tillhöra ett utbildningsspår. Utifrån det skapas en individuell studieplan för dig som beskriver målet och innehållet i din utbildning.
Det finns tre möjliga utbildningsspår; bas, grund och utökat.
Bas
- Ämnesmässigt fokus på svenska/svenska som andraspråk och matematik
- Motivationshöjande insatser
- Hälsofrämjande arbete
- Möjlighet till praktik
Med basspåret får du förutsättningar att skapa struktur och rutiner som gynnar ditt lärande, vilket är viktigt inför din framtid. Fokus kommer att ligga på grundläggande ämnen. Motivationsarbetet är en viktig del för att nå dina mål.
Basspåret hjälper dig att få till en stabil vardag och goda rutiner. Härifrån kan du sen gå vidare antingen till studier eller mot ett yrkesliv.
Grund
- Utökat ämnesmässigt fokus (svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, samhällskunskap och idrott och hälsa)
- Motivationshöjande insatser
- Hälsofrämjande arbete
- Möjlighet till praktik
Grundspåret ger dig förutsättningar att stärka dina kunskaper i grundskolans ämnen.
Spåret tar dig eventuellt vidare mot gymnasium men kan även leda till vuxenutbildning, folkhögskola eller något yrkesspår.
Utökat
- För elever som har en tydlig väg mot nationella program
- Målet är ett års studietid
- Nära tillgång till studie- och yrkesvägledning
- Schema som motsvarar åk 9
Utökat spår ger dig förutsättningar att arbeta vidare med grundskolans ämnen för att stärka dina kunskaper och färdigheter.
Du får möjlighet att bli behörig till och lyckas med dina framtida gymnasiestudier.
Övergripande mål
För samtliga inriktningar är det övergripande målet att eleven ska komma vidare till en sysselsättning som är anpassad efter individens egna förutsättningar, mål och förmågor. För vissa är denna sysselsättning att gå ett gymnasieprogram eller folkhögskola medan det för andra kan vara praktik, yrkesutbildning och på sikt en anställning.
Vill du veta mer?