Stäng
Logga för Möckelngymnasiet

Teknikprogrammet

Är du kreativ och intresserad av teknik och/eller design? Vill du lära dig om teknikens roll i samhället? Eller har du idéer som kan revolutionera Internet? Då är teknikprogrammet något för dig. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer och lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan.

Sista ansökningsdag för läsåret 2022/2023 är den 15 februari 2022.

Inriktningar

  • Design- och produktutveckling
  • Informations- och medieteknik

Exempel på yrken

  • Ingenjör
  • Arkitekt
  • Spelutvecklare
  • Webbdesigner
  • Pilot

Läs mer om programmet

Utbildningen handlar om teknikens roll i samspelet mellan människa och natur och möjligheterna att med hjälp av teknik skapa ett hållbart samhälle. Fysik, teknik, kemi och matematik är viktiga ämnen som du studerar på teknikprogrammet. I både fysik och kemi handlar mycket om att undersöka, beskriva och sätta olika naturhändelser i ett system och koppla det till tekniska processer. Matematik är grunden för all naturvetenskap som hjälper dig att förstå, förklara och analysera olika naturlagar, samband och fenomen.

Från idé till färdig lösning

På teknikprogrammet får du utlopp för din nyfikenhet, uppfinningsrikedom och problemlösningsförmåga. Du får lära dig de olika stegen för teknikutveckling; behovsanalys, idéutveckling, design, konstruktion, produktion, försäljning, förbrukning och återvinning. Längs vägen får du även lära dig att modellera, simulera, rimlighetsbedöma, se och bedöma samband, dra slutsatser och argumentera för dina tankar och idéer. Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Det ger en bra grund för fortsatta studier inom det tekniska området, men är tillräckligt brett för att även ge behörighet för andra områden.

Inriktningar

Design- och produktutveckling

Inriktningen har fokus på hur man designar och skapar nya produkter. Det omfattar även hållbarhet och tillverkningssätt.

Informations- och medieteknik

Inriktningen ger dig kunskaper inom programmering, digitala media, webbutveckling och hur både datorer och nätverk fungerar.

Poängplaner:


Teknikcollege

Teknikprogrammet är certifierat Teknikcollege, vilket ges till utbildningar av hög kvalité som uppfyller vissa kriterier. Det innebär också ett nära samarbete med det lokala näringslivet. Du knyter värdefulla kontakter som kan ge möjligheter till bland annat sommarjobb. Några företag som är engagerade i utbildningen är BAE Systems, Outokumpu, Partnertech, Deform, Bharat Forge, Saab Group, Br. Axelssons Plåtslageri, och Karlskoga CNC Quality med flera.

Vill du veta mer?