Till Möckelngymnasiets startsida

Gymnasieskola

Välkommen till Möckelngymnasiet!

Hos oss på Möckelngymnasiet finns en blandning av teoretiska och praktiska program. I våra fräscha lokaler ryms gymnasieskola, anpassad gymnasieskola och yrkeshögskola under samma tak vilket skapar mångfald och goda förutsättningar för samarbeten och individuell utveckling. Våra verkstäder och hantverkslokaler är moderna och trevliga och i gallerian som sammanbinder skolan ligger vårt fina skolbibliotek.

Inför din första skoldag

Skolan börjar onsdag den 16 augusti klockan 9.00. På skolgården utanför stora entrén kommer din blivande mentor att stå med en skylt med namnet på ditt program, där du och din klass samlas. Efter samlingen på skolgården går du och dina klasskamrater tillsammans med mentor till ett klassrum. Där kommer du att få information om skolan och dina studier. Du behöver själv köpa kollegieblock, penna och sudd när du går i gymnasieskolan. Ta med detta redan första dagen, eftersom det redan denna dag kommer att bli en hel del information som du behöver anteckna. Du behöver också ta med dig ett hänglås till ditt skåp. Lunch kommer att serveras denna dag.

Din vårdnadshavare behöver fylla i e-tjänsten inför din skolstart.

Här hittar du e-tjänsten inför skolstart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Busskort

Du som börjar första året på gymnasiet och uppfyller kraven för busskort kan uppvisa ditt antagningsbesked tills du fått ditt busskort som delas ut av skolan.


Här kan du läsa om de krav som ska vara uppfyllda för att beviljas busskort. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dator

Den första skolveckan kommer du att få tillgång till en egen dator att disponera under din studieperiod på Möckelngymnasiet. Under fliken "Lån av elevdator" finns information som är viktig för dig som elev att läsa igenom tillsammans med vårdnadshavare.

Har du några frågor inför skolstarten är du välkommen att kontakta Möckelngymnasiets expedition på telefonnummer 0586-616 05 eller via mejl mockelngymnasiet@karlskoga.se.

Att ta med första dagen

  • Hänglås
  • Papper, penna, sudd

Att studera på gymnasieskolan

Att studera på gymnasiet skiljer sig en del från studierna i grundskolan. Alla gymnasieprogram består av ett antal kurser som du läser under dina tre år. Varje kurs på gymnasiet motsvaras av ett antal poäng (50, 100, 150 eller 200 poäng) och alla gymnasieprogram består av kurser som tillsammans omfattar 2 500 poäng.

De allra flesta kurser läses under ett år och avslutas med ett betyg på kursen. Det betyder att du får betyg på ett antal kurser redan i årskurs ett, sedan får du ytterligare betyg på andra kurser i årskurs två och tre. Observera att det betyg som du får efter varje kurs är det betyg som du sen får i din gymnasieexamen!

Gymnasieexamen

När du avslutar dina studier på gymnasiet får du en högskoleförberedande examen om du gått ett studieförberedande program och en yrkesexamen om du gått ett yrkesprogram.

Kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet ingår i Möckelngymnasiets samtliga nationella program.

Stöd och hjälp i studierna

Dina lärare är de som i första hand ska stötta dig i studierna så att du kan nå dina mål. Om du av olika anledningar behöver särskilt stöd kan din rektor efter utredning besluta om att skolan ska erbjuda dig särskilda stödinsatser.

Studievägledning

På skolan finns två studie- och yrkesvägledare. De kan hjälpa dig med information som gäller studierna under din gymnasietid och om fortsatta studier och arbete efter gymnasiet.

Arbetsmiljö och elevinflytande

Alla har rätt till en bra arbetsmiljö och det får vi genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete där personal och elever är delaktiga.

Inflytande över dina studier

För att du ska lyckas med dina studier är det viktigt att du får vara med och påverka på vilket sätt kunskaperna ska inhämtas och redovisas. Inför varje kurs och varje nytt kursavsnitt ska din lärare i samråd med dig och klassen besluta om hur du och klassen på bästa sätt ska genomföra kursen eller kursavsnittet. Genom olika forum ges du som elev möjlighet till inflytande i olika frågor.

Klassråd

Varje vecka finns en avsatt tid på schemat för klassråd. På klassrådet kan eleverna diskutera olika frågor som är angelägna för studierna, arbetsmiljön och trivseln. Klassrådet är elevernas eget forum och eleverna beslutar själva vilka frågor de vill diskutera. Din mentor finns dock tillgänglig på klassrådet och inleder
vanligtvis klassrådet med aktuell information som rör skolan eller klassen. När ni har behov av det deltar gärna er rektor på klassrådet.

Programråd

Samtliga yrkesprogram har programråd varje termin. På dessa möten deltar representanter från skolan, branscher och företag. Syftet med dessa möten är att företag och branscher ska ges möjlighet till inflytande på utbildningen. Programråden kan ha lite olika sammansättning beroende på program, men i de allra flesta finns representanter från eleverna med. Om du går på ett program som har elevrepresentation i ett programråd så kommer din mentor att informera om detta.

Skyddsronder

Enligt arbetsmiljölagen är skolan en arbetsplats och därför gäller arbetsmiljölagen även för eleverna. På skolan finns därför elevskyddsombud som tillsammansmans med ansvarig rektor och personalskyddsombud genomför regelbundna skyddsronder.

Elevråd

Skolan har ett gemensamt elevråd som träffas regelbundet. Varje klass representeras av en till två elever i elevrådet.

Likabehandlingsplan

Möckelngymnasiet har en likabehandlingsplan som du får ta del av när du börjar hos oss i årskurs ett.

Klagomål och synpunkter

På Möckelngymnasiet gör vi vårt bästa för att skolan och dina studier ska fungera bra. Tyvärr händer det ibland att något fungerar mindre bra och då vill vi att du berättar det för oss. Om du har synpunkter eller klagomål på något som rör skolan eller studierna ska du i första hand vända dig till berörd lärare, personal eller din mentor för att diskutera frågan. Om du inte tycker att ni hittat en lösning på problemet eller att du inte blir lyssnad på kan du gå vidare till din rektor. Du har också möjlighet att lämna synpunkter via kommunens hemsida www.karlskoga.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller via kommunens servicecenter på telefon 0586-610 00.

Elevhälsan

Skolsköterska och kurator

Under årskurs ett kommer du att kallas till ett hälsosamtal av skolsköterska. Hälsosamtalet omfattar en allmän hälsokontroll med undersökning av längd och vikt. Det är till skolsköterskan du vänder dig om du är i behov av specalkost.

På skolan finns kuratorer dit du kan vända dig om du behöver någon att prata med.

Frånvaro

Nedan följer kort information om vad som gäller vid frånvaro.

Sjukanmälan

Det är din vårdnadshavare som kan sjukanmäla dig. Det görs via Skola24 appen. För att kunna sjukanmäla dig behöver din vårdnadshavare skapa ett koto på Skola24. Vid längre tids sjukdom är det viktigt att du eller dina vårdnadshavare kontaktar din mentor eller rektor så att ni tillsammans kan planera eventuella studier under din sjukdomstid. Om du blir sjuk under skoldagen ska din vårdnadshavare anmäla detta till Skola24 eller via expeditionen.

Här kan din vårdnadshavare ansöka om att skapa ett konto till Skola24. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ledigheter

Om du behöver vara ledig ska du lämna in en ledighetsansökan. Blankett för ledighetsansökan finns att hämta på expeditionen.

Skolk

All frånvaro som inte är anmäld sjukfrånvaro eller beviljad frånvaro räknas som otillåten frånvaro, det vill säga skolk. Skolk kan leda till att du blir av med ditt studiebidrag från CSN och andra eventuella extra tillägg under en period.

Lån av elevdator

Information till elever och vårdnadshavare om elevdator

Elever på Möckelngymnasiet får tillgång till en egen dator att disponera i skolan och i hemmet under sin studieperiod på Möckelngymnasiet. När eleven avslutar sina studier på Möckelngymnasiet ska datorn tillsammans med fodral och laddare återlämnas till skolan. Eleven ansvarar för sin dator och som med all skolutrustning så finns det ett eget ansvar när det kommer till vårdslöshet och skadegörelse på skolans utrustning. Eleven ansvarar för att datorn är fulladdad inför skoldagen samt att den används för skoländamål.

Installation av programvaror

Eleven ansvarar för att det inte förekommer eller installeras programvara som bryter mot upphovsrättslagen eller äventyrar säkerheten på datorn. Skolan kan utan förvarning kontrollera vilka program som finns installerade på elevens dator. Det är också förbjudet att kopiera programvara som finns på datorn och installera på andra datorer (tillexempel hemma) om inte skolan har gett tillstånd till detta. Datorerna är försedda med antivirusprogram och annan programvara. Det är inte tillåtet att avinstallera eller avaktivera någon av den förinstallerade programvaran.

Support, skada eller fel

Under skoltid finns IT-support att tillgå vid vissa tider. Tekniskt stöd utanför skoltid eller support på privata nätverk tillhandahålls inte.

Vid hårdvarurelaterade problem ska eleven kontakta expeditionen för att sedan lämna datorn där för reparation. Vid stöld eller skadegörelse kontaktar eleven rektorn. Eleven får inte själv reparera eller på annat vis göra åverkan på sin dator. Eleven får inte heller märka datorn enligt eget tycke.

Försäkring

Skolan har en försäkring som täcker oavsiktliga skador som råkar uppkomma vid normal användning av datorn. Det är viktigt att datorn lämnas in för reparation snarast när något inträffat. Datorn har också en garanti gällande tekniska fel under låneperioden. Försäkringen gäller inte om skadan orsakats medvetet eller genom oaktsamhet. Om skolan misstänker att skada skett genom en olaglig handling gör skolan en polisanmälan. Vid stöld eller förlust av datorn ska eleven eller elevens vårdnadshavare göra en polisanmälan. En kopia på anmälan lämnas till skolans expedition. Skolan har ett register över de datorer som är utlånade där vi registrerar elevens personuppgifter samt datornamn och serienummer.

Vi dokumenterar även skadeärenden.

Regler, rutiner och policy

När du börjar som elev på Möckelngymnasiet är det viktigt att du tar del av våra riktlinjer, regler och policy.

Vi vill att du läser igenom följande inför skolstart:

  • Ordningsregler
  • Rutiner vid misstanke om fusk
  • Alkohol- och drogpolicy
  • Tobakspolicy
  • Hantering av personuppgifter

Här kan du ta del av våra riktlinjer, relger och policy. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktuppgifter

Expedition:

0586-616 05, mockelngymnasiet@karlskoga.se

Biträdande rektorer:

Jenny Skog, 0586-616 04, jenny.skog@karlskoga.se

Program: El- och energi, Fordon- och transport, Industritekniska, Teknik, VVS- och fastighet, Natur, Vård- och omsorg.

David Karlström, 0586-617 60, david.karlstrom@karlskoga.se

Program: Ekonomi, Försäljning- och service, Hantverk- och frisör, Samhällsvetenskapliga, Restaurang- och livsmedel.

Studie- och yrkesvägledare:

Josefin Forsman, 0586-616 81, josefin.forsman@karlskoga.se

Kurator:

Anna Tikkanen, 070-416 11 91, anna.tikkanen@karlskoga.se
Thérèse Nilsson, 070-416 11 12, therese.nilsson@karlskoga.se

Skolsköterska:

Åsa Book, 0586-616 20, asa.book@karlskoga.se
Madeleine Hjort, 0586-613 13, madeleine.hjort@karlskoga.se

Samuel Lundberg

Naturvetenskapsprogrammet, årskurs 1

Selina Larsén

Industritekniska programmet, årskurs 1

Hellas Sabir

Hantverksprogrammet, årskurs 2

Hjälpte informationen på denna sida dig?