Till Möckelngymnasiets startsida

Anpassad gymnasieskola

Välkommen till Möckelngymnasiet anpassad gymnasieskola.

Möckelngymnasiets anpassade gymnasieskola är flexibel så att alla elever kan utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar och utbildningens mål. I våra fräscha lokaler ryms anpassad gymnasieskola, gymnasieskola och yrkeshögskola under samma tak vilket skapar mångfald och goda förutsättningar för samarbeten och individuell utveckling. 

Inför din första skoldag

Inför skolstart kommer du få ett brev av skolan med information om första dagen. Där står bland annat vilken tid du ska vara på plats och var vi ska träffas. Första dagen är det bra om du har med dig två hänglås.

Busskort

Du som börjar första året på gymnasiet och uppfyller kraven för busskort kan uppvisa ditt antagningsbesked tills du fått ditt busskort som delas ut av skolan.

Här kan du läsa om kraven som ska vara uppfyllda för att beviljas busskort. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dator

Den första skolveckan kommer du att få tillgång till en egen dator att disponera under din studieperiod på Möckelngymnasiet . Under fliken "Lån av elevdator" finns information som är viktig för dig som elev att läsa igenom tillsammans med vårdnadshavare.

Har du några frågor inför skolstarten är du välkommen att kontakta Möckelngymnasiets expedition på telefonnummer 0586-616 05 eller via mejl mockelngymnasiet@karlskoga.se. Det går också bra att kontakta skolans rektor, Stefan Jern, på telefonnummer 0586-617 31 eller via mejl stefan.jern@karlskoga.se eller biträdande rektor, Jimmy Andersson, på telefonnummer 0586-613 19 eller via mejl jimmy.andersson@karlskoga.se.

Dina studier

Utbildning anpassad efter dig

Våra program är fyraåriga och alla elever har en individuell studieplan som ligger till grund för din utbildning. Vid skolstart gör vi en kartläggning och tillsammans med dig utformar vi den individuella studieplanen. Du sätter upp både kortsiktiga och långsiktiga mål tillsammans din mentor och din pedagogiskt ansvariga lärare. Tillsammans utvärderar ni ditt lärande kontinuerligt.

Våra elever varvar lärande på skolan med arbetsplatsförlagd utbildning/praktik. Detta ger en större möjlighet till både anställning och personlig utveckling. Vi erbjuder stöd till både arbetsplatsen och eleven under APL/praktiken utifrån behov.

Hög personaltäthet och inkludering

Hos oss har vi hög personaltäthet med god kompetens att möta elever med olika bakgrund och förutsättningar. Utifrån de nationella direktiv vi har, försöker vi så långt som möjligt möta dina behov och önskemål. Vår anpassade gymnasieskola är uppbyggd kring ett samarbete med övriga gymnasiet. Vår målsättning är att eleverna ska möta andra ungdomar i samma ålder utanför anpassade gymnasieskolan och därigenom öka sitt sociala nätverk och känna ökad delaktighet i hela skolans verksamhet.

Vår pedagogiska grundsyn är att vi alla är av stort värde för varandra och att vi kunskapar tillsammans.

Vi har ett bra samarbete med övriga gymnasiet där målet är att eleverna ska mötas i lärande men också på friluftsdagar och andra skolaktiviteter.

Vi utgår från dig

På vår anpassade gymnasieskola erbjuder vi fem olika program att välja mellan. Alla är fyra år och det finns både nationella och individuella program. Du kan välja att läsa mot ett särskilt yrke eller träna dig för att bättre kunna hantera vardagen. Hos oss finns en stor variation och vi anpassar utbildningen efter varje elevs behov i så stor utsträckning det är möjligt.

Varje program har en egen utbildningsplan som eleverna följer. I alla program ingår hemkunskap samt fritidskunskap för att förbereda dig för livet efter skolan. Inom varje program finns också möjlighet till stor variation inom ämnet estetisk verksamhet. Här får du prova på musik, dans, bild med mera. Vissa elever läser även kurser inom gymnasieskolan.

Arbetsmiljö och elevinflytande

Alla har rätt till en bra arbetsmiljö och det får vi genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete där personal och elever är delaktiga.

Inflytande över dina studier

För att du ska lyckas med dina studier är det viktigt att du får vara med och påverka på vilket sätt kunskaperna ska inhämtas och redovisas. Inför varje kurs och varje nytt kursavsnitt ska din lärare i samråd med dig och klassen besluta om hur du och klassen på bästa sätt ska genomföra kursen eller kursavsnittet. Genom olika forum ges du som elev möjlighet till inflytande i olika frågor.

Mentorstid

Varje vecka finns en avsatt tid på schemat för mentorstid. På mentorstiden kan eleverna diskutera olika frågor som är angelägna för studierna, arbetsmiljön och trivseln. Mentorstiden är elevernas eget forum och eleverna tillsammans med mentor beslutar själva vilka frågor de vill diskutera.

Skyddsronder

Enligt arbetsmiljölagen är skolan en arbetsplats och därför gäller arbetsmiljölagen även för eleverna. På skolan finns därför elevskyddsombud som tillsammansmans med ansvarig rektor och personalskyddsombud genomför regelbundna skyddsronder.

Elevråd

Skolan har ett gemensamt elevråd som träffas regelbundet. Varje klass representeras av en till två elever i elevrådet.

Likabehandlingsplan

Möckelngymnasiet har en likabehandlingsplan som du får ta del av när du börjar hos oss i årskurs ett.

Klagomål och synpunkter

På Möckelngymnasiet gör vi vårt bästa för att skolan och dina studier ska fungera bra. Tyvärr händer det ibland att något fungerar mindre bra och då vill vi att du berättar det för oss. Om du har synpunkter eller klagomål på något som rör skolan eller studierna ska du i första hand vända dig till berörd lärare, personal eller din mentor för att diskutera frågan. Om du inte tycker att ni hittat en lösning på problemet eller att du inte blir lyssnad på kan du gå vidare till din rektor. Du har också möjlighet att lämna synpunkter via kommunens hemsida www.karlskoga.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller via kommunens servicecenter på telefon 0586-610 00.

Elevhälsan

Kurator

Till kurator kan du vända dig om du behöver någon att prata med. Vanliga frågor som kuratorn får handlar om skolsituationen, personliga problem, relationer, mobbing/kränkning, stress, droger, studieekonomi och vardagsjuridik.

Skolsköterska

Under årskurs ett kommer du att kallas till ett hälsosamtal av skolsköterska. Hälsosamtalet omfattar en allmän hälsokontroll med undersökning av längd och vikt. Skolsköterskorna kan även hjälpa dig med enklare sjukvårdsinsatser eller om du har frågor om din hälsa. Kontakta skolsköterskan om du har behov av specialkost.

Skolläkare

Besök hos skolläkare bokas via skolsköterskan.

Frånvaro

Nedan följer kort information om vad som gäller vid frånvaro.

Sjukanmälan

Det är din vårdnadshavare som ska sjukanmäla dig. Sjukanmälan görs till skolans expedition eller till mentor. Vid längre tids sjukdom är det viktigt att du eller dina vårdnadshavare kontaktar din mentor eller rektor så att ni tillsammans kan planera eventuella studier under din sjukdomstid. Om du blir sjuk under skoldagen ska din vårdnadshavare anmäla detta till expeditionen eller till mentor.

Ledigheter

Om du behöver vara ledig ska du lämna in en ledighetsansökan. Blankett för ledighetsansökan finns att hämta på expeditionen.

Skolk

All frånvaro som inte är anmäld sjukfrånvaro eller beviljad frånvaro räknas som otillåten frånvaro, det vill säga skolk. Skolk kan leda till att du blir av med ditt barnbidrag, aktivitetsersättning och andra eventuella extra tillägg under en period.

Lån av elevdator

Information till vårdnadshavare om elevdator

Elever på Möckelngymnasiet får tillgång till en egen dator att disponera i skolan och i hemmet under sin studieperiod på Möckelngymnasiet. När eleven avslutar sina studier på Möckelngymnasiet ska datorn tillsammans med fodral och laddare återlämnas till skolan. Eleven ansvarar för sin dator och som med all skolutrustning så finns det ett eget ansvar när det kommer till vårdslöshet och skadegörelse på skolans utrustning. Eleven ansvarar för att datorn är fulladdad inför skoldagen samt att den används för skoländamål.

Installation av programvaror

Eleven ansvarar för att det inte förekommer eller installeras programvara som bryter mot upphovsrättslagen eller äventyrar säkerheten på datorn. Skolan kan utan förvarning kontrollera vilka program som finns installerade på elevens dator. Det är också förbjudet att kopiera programvara som finns på datorn och installera på andra datorer (t ex hemma) om inte skolan har gett tillstånd till detta. Datorerna är försedda med antivirusprogram och annan programvara. Det är inte tillåtet att avinstallera eller avaktivera någon av den förinstallerade programvaran.

Support, skada eller fel

Under skoltid finns IT-support att tillgå. Tekniskt stöd utanför skoltid eller support på privata nätverk tillhandahålls inte.

Vid hårdvarurelaterade problem ska eleven kontakta IT-ansvarig för att sedan lämna datorn där för reparation. Det samma gäller vid stöld eller skadegörelse. Eleven får inte själv reparera eller på annat vis göra åverkan på sin dator. Eleven får inte heller märka datorn enligt eget tycke.

Försäkring

Skolan har en försäkring som täcker oavsiktliga skador som råkar uppkomma vid normal användning av datorn. Det är viktigt att datorn lämnas in för reparation snarast när något inträffat. Datorn har också en garanti gällande tekniska fel under låneperioden. Försäkringen gäller inte om skadan orsakats medvetet eller genom oaktsamhet. Om skolan misstänker att skada skett genom en olaglig handling gör skolan en polisanmälan. Vid stöld eller förlust av datorn ska eleven eller elevens vårdnadshavare göra en polisanmälan. En kopia på anmälan lämnas till skolans expedition. Skolan har ett register över de datorer som är utlånade där vi registrerar elevens personuppgifter samt datornamn och serienummer.

Vi dokumenterar även skadeärenden.

Regler, rutiner och policy

När du börjar som elev på Möckelngymnasiet är det viktigt att du tar del av våra riktlinjer, regler och policy.

Vi vill att du läser igenom följande inför skolstart:

  • Ordningsregler
  • Rutiner vid misstanke om fusk
  • Alkohol- och drogpolicy
  • Tobakspolicy
  • Hantering av personuppgifter

Här kan du ta del av våra riktlinjer, relger och policy. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktuppgifter

Expediton:

Rektor:

Biträdande rektor:

Kurator:

Skolsköterska:

Hjälpte informationen på denna sida dig?