Till Möckelngymnasiets startsida

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Elev står vid spisen i skolköket och ler in i kameran. Hon är klädd i kockkläder.

Drömmer du om att jobba med mat, servering och dryck? Gillar du att laga mat, skapa härliga måltidsupplevelser och ge bra service? Vill du ha en utbildning som kan ta dig till resten av världen? På programmet blandas teori, praktik och arbete i vår egen restaurang för att ge dig de kunskaper som behövs för att direkt efter examen kunna arbeta inom restaurang- och livsmedelsbranschen.

Ansökan för läsåret 2025/2026 öppnar för elever i januari 2025.

Inriktningar

  • Kök och servering

Exempel på yrken

  • Kock
  • Kallskänka
  • Servitör/Servitris
  • Bartender

Läs mer om programmet

Utbildningen ger dig under de två första läsåren grunderna i matlagning, servering och livsmedelsproduktion. Under det tredje och sista året läser du fördjupande kurser inom matlagning, servering samt drycker. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en mycket god inblick i yrkesrollen, bland annat genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ger dig en verklig förståelse för branschen och yrket.

Samarbete för en lyckad helhetsupplevelse

Måltiden som helhet är central i utbildningen och för att skapa en helhetsupplevelse krävs god kunskap om mat och dryck men även inom områden som service, näringslära, kommunikation, planering och ekonomi. För att du ska få lära dig i en verklig miljö driver vi Restaurang Möckeln med lunchservering och bokningar där du får arbeta med mat och servering direkt mot gäster. Att jobba med cateringuppdrag ingår också i utbildningen.

Närodlat och internationellt skapar dynamik

Matkulturen blir mer och mer internationell. Samtidigt ökar efterfrågan på lokala och närodlade råvaror vilket skapar en mångkulturell dynamik inom restaurangbranschen. Därför finns det inslag i utbildningen som behandlar andra länders matkulturer och arbetssätt.

Ytterligare moment i utbildningen är arbetsmiljö, försäljning, hygien, specialkost och alkoholservering. Etiska aspekter såsom djurhållning, odling, transporter och förädling diskuteras också. Du kommer att lära dig knepen för att framgångsrikt bemöta och får verktygen att presentera varor på ett inbjudande sätt.

Efter examen kan du även välja att läsa vidare på yrkeshögskola, olika restaurangutbildningar i Sverige och utomlands eller läsa in grundläggande högskolebehörighet för vidare studier på högskolan.

Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Poängplan med start läsåret 24/25

Kurser inom gymnasiegemensamma ämnen

Kurser inom gymnasiegemensamma ämnen

Poäng

Svenska 1

100

Engelska 5

100

Matematik 1a

100

Historia 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Naturkunskap 1a

50

Idrott och hälsa 1

100


Kurser inom gymnasiegemensamma ämnen utökning

Kurser inom gymnasiegemensamma ämnen utökning

Poäng

Svenska 2

100

Svenska 3

100

Engelska 6

100


Kurser inom programgemensamma ämnen

Kurser inom programgemensamma ämnen

Poäng

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100


Kurser inom inriktning

Kurser inom inriktning

Poäng

Matlagning 1

100

Mat och dryck i kombination

100

Servering 1

100


Kurser inom programfördjupning

Kurser inom programfördjupning

Poäng

Matlagning 2

200

Matlagning 3

200

Matlagning 4

200

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Servering 2

200

Gymnasiearbete

100

Individuella val

200

Summa poäng totalt

2800

Poängplanen kan komma att förändras.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en Lärlingsutbildning.

Följ oss på instagram @mockelngymnasiet_rl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer?