Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Nätverkstekniker

Kvinna arbetar som nätverkstekniker och kontrollerar dataskåp.

Som nätverkstekniker arbetar du med installation, drift och underhåll av nätverksrelaterade produkter och tjänster. Du har ett ansvarsfullt arbete och du har kontakt och dialog med kunder. Att nätverket fungerar är nödvändigt och många gånger avgörande för ett företags verksamhet.

Information 221021 - Framflyttad utbildningsstart i Karlskoga

I Örebro län har vi en samverkan och frisök kring yrkesutbildningar på gymnasial nivå. Örebro kommun erbjuder en Nätverksteknikerutbildning med start i januari 2023. Detta innebär att Karlskoga planerar att starta sin Nätverksteknikerutbildning i augusti 2023.
Klicka för att läsa mer om Nätverksteknikerutbildning på regionens gemensama yrkesutbildningsportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om utbildningen

På utbildningen får du lära dig om uppbyggnad och funktion av olika delar och komponenter i nätverk. Även att planera arbetet på ett säkert sätt samt läsa och förstå instruktioner, manualer och andra dokument på både svenska och engelska. Du kommer att utföra hårdvaru- och mjukvaruinstallation, konfigurering, optimering, analys och administration av nätverksmiljöer.

Du får lära dig att bygga upp nätverk och anläggningar och skapa systemlösningar. Du får kunskap om molntjänster och automatisering. Även att kunna övervaka, underhålla, felsöka och identifiera och åtgärda fel i utrustning i nätverksmiljöer. Under utbildningen kommer du att möta och supporta personer som behöver assistans och hjälp med felsökning av sina digitala enheter.

Text

Antagning och Studieekonomi

Så fungerar antagningen

Alla som söker till en kommunal yrkesutbildning för vuxna på gymnasienivå är inte garanterade en plats. Om det finns fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än antal platser på utbildningen kommer ett urval att göras. Behöriga sökande som bedöms ha störst behov av utbildningen kommer att prioriteras. Språktester och/eller intervjuer kan komma att användas i urvalsprocessen. Urvalet sker enligt Förordningen om vuxenutbildning (2011:1108).

Besked om antagning

Är du antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid innan kursstart. ​
Är du inte antagen får du ett reservbesked. Innan varje kursstart hålls ett obligatoriskt registreringstillfälle där du måste närvara för att bekräfta att du tackar ja till din plats. Oanmäld frånvaro från registreringen innebär att du stryks från din utbildningsplats.​

Vid avhopp i början av utbildningen kan reserver komma att kallas in enligt prioriteringsordning.​

Studieekonomi

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Eventuell kurslitteratur bekostar du själv. Genomförande av APL-praktik kan ske i angränsande kommuner och då tillkommer det resekostnader.

Mer information och hur du ansöker om studiemedel från CSN hittar du på CSN:s hemsida.

Information

Nätverkstekniker, studieort Karlskoga

Om yrket
Som nätverkstekniker har du kunskap om nätverksutrustning som switchar, routrar och access-punkter, brandväggsutrustning, lastbalansering, routingprotokoll och VPN-teknik.

Förkunskapskrav

Godkända betyg från gymnasiet eller från kommunal vuxenutbildning i:

  • Matematik 1 på gymnasienivå
  • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 på gymnasienivå
  • Engelska 5 på gymnasienivå

Du måste bifoga en kopia på dina betyg/intyg tillsammans med din ansökan som styrker dina kunskaper.

Poäng
​1200 poäng

Utbildningslängd
Drygt ett år

​Studietakt
100%, heltidsstudier.

Nivå
Gymnasial nivå.
På plats samt APL (praktik), på minst 15% av​ utbildningen.

Utbildningen börjar
Planerad utbildningsstart augusti 2023

Utbildningen slutar
Våren 2024

Ansökan öppnar
Under våren 2023

Ansökan stänger
-

Hjälpte informationen på denna sida dig?