Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nya Björkbornsbron invigdes med pompa och ståt

Människor går på Björkbornsbron

Många ville ta en premiärpromenad på den nya bron.

Under valborgsmässoafton firades öppningen av Björkborns nya bro inför storpublik, politiker, landshövdingen och representanter från projektet.

Sedan 2013 har den gamla bron som ledde över Timsälven varit avstängd på grund av det dåliga skicket. Nu är den utbytt mot en ny unik bågbro, som gör att människor återigen kan ta sig till Björkborns herrgård, museum och industriområde på ett enkelt och bekvämt sätt. Karlskoga har samtidigt fått ett nytt landmärke att skryta om.

Malin Lööw har varit kommunens projektledare för brobygget och är stolt över arbetet och resultatet.

”Det har varit otroligt kul att få göra det här projektet. Tack vare en väldigt bra grupp med entreprenörer, leverantörer och konsulter har arbetet flutit på utan större hinder. Målet var att få den klar till valborg och det lyckades vi med. Bron är till för gång- och cykeltrafik till Björkbornsområdet och den är viktig som en del i cykelnätet för pendling till besöks- och industriverksamheterna.”

Hon berättar också om pulshöjande moment där det inte fanns utrymme för fel eller misstag.

”Det svåraste och mest nervösa var lyftet av både vägbana och båge. Det är många faktorer som ska stämma och passas in samtidigt. Som tur är gick allting bra tack vare noggranna förberedelser och skickliga yrkesarbetare.”

Samhällsbyggnadnämndens ordförande Ronnie Erhard (M) är också glad över att den cirka 50 ton tunga bron är på plats.

”Den träklädda bågen tillför verkligen något estetiskt till hela området, samtidigt som bron förenklar och tillgängliggör ett av Karlskogas mest älskade och välbesökta områden. Jag är väldigt glad att vi står här i dag, på valborgmässoafton, och kan njuta av resultatet av ett så lyckat projekt.”

Öppningsceremonin innehöll bland annat tal, salut och en premiärpromenad. Den nya Björkbornsbron är nu öppen för allmänheten.