Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Demokratin 100 år

Demokrativeckan 20-24 september

I år är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Det uppmärksammas lite extra i länet och i Karlskoga med en Demokrativecka 20–24 september. Det kommer att hållas workshops, spännande föreläsningar och andra roliga aktiviteter för att öka kunskapen om demokratin.

Under 2021 genomförs en nationell kraftsamling "Demokratin 100 år - samling för en stark demokrati" för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden. Under dagarna kommer olika aktiviteter genomföras i länet och Karlskoga för att uppmärksamma demokratin.

Biblioteket

Karlskoga bibliotek har flera roliga aktiviteter för barn och familjer under veckan. Det kommer att finnas tipspromenad om demokrati, demokratipyssel i fantasilabbet och fina utställningar med pyssel och affischer tillverkat av barn.

 • Tipspromenad 20–24 september. För alla åldrar.
  Plats: Karlskoga bibliotek
 • Demokratipyssel 22 september klockan 15.00–17.00. För barn och medföljande vuxen.
  Plats: Hörsalen Karlskoga bibliotek
  Fribiljetter från 8 september.
 • Demokratiutställning tillverkat av barn 23 september till 10 oktober.
  Plats: Lilla Galleriet i bibliotekshuset.

Välkommen att läsa mer på Karlskoga bibliotek. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Demokratistugan

Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter som turnerar mellan länen under året. Stugan placeras på Stortorget i Örebro under Demokrativeckan och kommer anordna mindre seminarier, workshops och liknande aktiviteter om demokratin som planeras lokalt. I stugan kan du ta del av demokratins historia, samtid, framtid samt den lokala demokratin. Stugans innehåll finns även digitalt, för att du ska kunna engagera dig oavsett förutsättningar.

Panhorama

Tisdagen den 21 september kommer föreningen Panhorama till Karlskoga för att prata demokrati. Panhorama är en ideell förening, religiöst och partipolitiskt obunden, som drivs av Pelle Blohm, Jeanette Olsson och Urban Århammar. De turnerar med sin husbil till olika orter i länet under Demokrativeckan för att prata demokrati på ett jämlikt sätt med medborgare i alla åldrar.

Panhorama driver också podden Blohm Olsson Perspektivpodden och anordnar bokcirklar samt demokratimiddagar under året. Föreningens fokus är demokrati ur ett panhoramaperspektiv genom historien, idag och i framtiden. Syftet är att uppmuntra till nya kunskaper, nya insikter och lära sig mer om demokrati. Välkommen till ett spännande samtal för att utbyta perspektiv!


Turnéschema i Karlskoga 21 september:

 • Möckelngymnasiet, klockan 13.00–14.45
 • Torget, klockan 15.00–17.00
Föreningen Panhorama

Jeanette Olsson och Pelle Blohm från Panhorama

Håll utkik på karlskoga.se och våra sociala medier efter fler spännande aktiviteter med demokratin i fokus 20–24 september.

Hjälpte informationen på denna sida dig?