Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

2022 års konststipendium

Ett konstverk av Sebastian Larsmo vid namn Stranden. Konstverket visar tecknade djur, människor och båtar i en strand och vattenmiljö i ett svart vitt tema.

Stranden, ett konstverk av Sebastian Larsmo

Stiftelsen Karlskoga kommuns konststipendium till Alfred Nobels minne har delats ut sedan 1996 och har företrädesvis inriktning mot grafik.

Stipendiesumman uppgår till 20 000 kronor och på Nobeldagen den 10 december delades årets konststipendium ut till konstnären Sebastian Larsmo.

Sebastian Larsmo arbetar med torrnålsgrafik och serieteckning, och gillar att låta medierna mötas. Hans process med grafik brukar börja med en idé som får växa och prövas i sin egen takt. Ibland behöver den tidskrävande research, andra gånger är det bara att börja teckna. Det kan bli en enda bild, eller ett förlopp som kräver fler bilder som i en serie. Processen sker i anteckningsböcker tills han känner sig redo. Ofta använder han infärgningen av torrnålsplåtarna likt monotypier, han provar olika ljussättningar, upplevelser och erfarenheter av populärkultur, konst, litteratur och film han konsumerat genom åren. 

Juryns motivering är:

Stiftelsen Karlskoga kommuns konststipendium till Alfred Nobels minne 2022 tilldelas Sebastian Larsmo för sitt skickliga handlag med torrnål. Hans berättande i bilderna är stämningsfullt och skapar en lust för betraktaren att se mer. Sebastian har en lekfullhet och ett allvar i sitt skapande som sträcker sig över olika bildgenrer vilket skapar en nyfikenhet på hans bildvärld och kreativa skapandeprocess.

Konststipendium

Kultur- och fritidsnämnden delar varje år ut stipendiet på Nobeldagen den 10 december, och sista ansökningsdagen är den 30 september. För att kunna ansöka om stipendiet är kvalificeringskravet att man är yrkesverksam konstnär inom grafik i Sverige. Ansökan görs via konstpool.se.