Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Finlands självständighetsdag

Traditionsenligt vajar den blåvita finska flaggan i Karlskoga den 6 december. Det vita sägs representera den snö som täcker Finlands jord och det blåa vattendragen i de ”Tusen sjöars land”.

Man firar inte bara dagen för Finlands ursprungliga självständighet utan den handlar även om att minnas de som stupade i kampen för landets självständighet under vinter- och fortsättningskrigen under andra världskriget.

Att titta på presidentens mottagning till minne av självständighetsdagen live på TV är en populär tradition och många deltar även i fackeltåg eller besöker soldaters gravar. Stearinljus placeras i hemmens fönster och filmen ”Okänd soldat” från 1955 visas traditionellt på TV. Den 6 december år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. Före det hade Finland varit en del av Sverige i hundratals år.

Självständighetsdagen har en prägel av högtidlighet och fosterländskhet.

Firandet i Karlskoga

I Karlskoga firas Finlands självständighetsdag den 6 december på Mötesplats Alfred Nobel klockan 17.45. På plats kommer det bland annat vara ljuständning, musik av Pasi Pasanen och Helena Salo, digital hälsning av republikens president till utlandsfinländare och Karlskoga kommuns hälsning av kommunfullmäktiges ordförande Anna Ragén.

Hyvää itsenäisyyspäivää!